AcasăNewsComisia de la Venetia: Constitutia Romaniei sa clarifice competentele premierului si ale...

Comisia de la Venetia: Constitutia Romaniei sa clarifice competentele premierului si ale presedintelui

(foto: Realitatea TV)

Comisia de la Venetia apreciaza ca evenimentele din vara, cand s-a incercat demiterea presedintelui Romaniei, au demonstrat ca o coabitare intre seful statului si premier nu este sustinuta de actualul cadru constitutional.

(foto: realitatea)

Concluziile Comisiei despre suspendarea presedintelui au fost publicate luni de Comisia de la Venetia – CEDDC. „Evenimentele din Romania au demonstrat ca actualul cadru constitutional al Romaniei nu poate sustine cu usurinta o coabitare intre un presedinte al republicii aflat de o parte a spectrului politic si un guvern si un parlament din cealalta parte”, se arata in concluziile Opiniei privind Romania.

Premierul Victor Ponta a solicitat, in iulie, Opinia Comisiei de la Venetia, privind amendarea legii referendumului si a legii de functionare a Curtii Constitutionale.

Comisia a prezentat in raportul sau si o serie de recomandari privind modificarea Constitutiei Romaniei, astfel incat sa se clarifice competentele presedintelui si ale primului ministru, dar si procedura de suspendare a sefului statului. .

„Procedura privind suspendarea presedintelui face confuzie intre responsabilitatea politica si cea juridica.Are tendinta sa il faca pe presedintele responsabil politic in fata Parlamentului si electoratului, desi motivele pentru o demitere sunt formulate intr-o maniera care invoca responsabilitatea legala. Rolul Curtii Constitutionale in aceasta procedura este de asemenea mai degraba neclar. Daca este mentinuta, procedura de la Art. 95 privind suspendarea presedintelui ar trebui transformata in mod clar privind responsabilitatea legala, initiata de Parlament si decisa de o curte de judecata”, potrivit Opiniei Comisiei de la Venetia.

In concluziile Comisiei de la Venetia se arata ca „seria de masuri adoptate de Guvern si Parlament in iulie, intr-o succesiune rapida care au condus la schimbarea din functie a Avocatului Poporului, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, limitarea competentelor Curtii Constitutionale, schimbarea procedurilor privind referendumul de suspendare a presedintelui si suspendarea propriu-zisa a acestuia, luate individual dar si ca intreg, sunt problematice din punct de vedere constitutional si al statului de drept”.

Comisia considera ca institutiile statului roman ar trebui sa se angajeze intr-o „cooperare loiala”, cu atat mai mult cu cat fiecare reprezentant al acestora trebuie sa tina cont ca toate puterile statului au ca scop servirea intereselor intregii tari, nu interesele institutiilor sau ale partidelor.

author avatar
Alina Costache
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger