AcasăNewsComisia de Etica de la Universitatea Bucuresti: Ponta a plagiat. O treime...

Comisia de Etica de la Universitatea Bucuresti: Ponta a plagiat. O treime din teza de doctorat, copiata LIVE TEXT

Victor Ponta

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a decis, joi, ca premierul Victor Ponta a plagiat o treime din teza sa de doctorat. Este vorba de 115 pagini din cele 297 ale lucrarii in cauza, conform RealitateaTv.

Victor Ponta

„Comisia isi exprima cu aceasta ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare stiintifica in cazul analizat”, se arata in raportul Comisiei de Etica, potrivit Antena3. Raportul contine o anexa ce cuprinde lista paginilor din teza cu texte reproduse fara respectarea regulilor de citare din patru lucrari stiintifice.

Presedintele Comisiei de Etica: Comisia de etica a analizat forma tezei de doctorat, nu s-a pronuntat in legatura cu continutul tezei

„Teza de doctorat <Curtea Penala Internationala> sustinuta in 2003 de catre domnul Victor Ponta incalca principiile eticii si bunei conduite in activitatea de cercetare. Comisia de etica a analizat forma tezei de doctorat, nu s-a pronuntat in legatura cu continutul tezei. Inseamna sa analizezi ceea ce e preluat identic dintr-un autor fara sa-l citezi corespunzator. Legea dreptului de autor spune ca plagiatul este o forma de copiere a formei textului. Teza de doctorat are 297 de pagini dintr-un total de 432, restul fiind anexe, elementele de plagiat au fost identificate mai ales in capitolele 1 si 3. Comisa isi exprima dubiile fata de felul cum a fost coordonata teza de doctorat”, a precizat Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica.

„S-a copiat in succesiune, blocurile cele mai mari de text se ridica la un bloc de 15 pagini, apoi 12 pagini. A fost copiat enorm in unele situatii. Pasajele sunt copiate in succesiune de la autorul de la care s-a luat”, a continuat Popescu.

„Sunt traduse pagini intregi din engleza”, a mai spus presedintele Comisiei de Etica. „Sunt elemente de judecata care apartin autorilor copiati si care au fost preluate ca atare de catre Ponta in teza sa. Nu exista teza serioasa de doctorat care sa aiba bibliografie selectiva la urma”, a subliniat Popescu.

„Cand oamenii simpli observa ceea ce se intampla in acest moment cu cazul tezei de doctorat al lui victor Ponta au mari semne legate de validitatea tezei de doctorat, de ceea ce se intampla cu Universitatea in vremurile acestea”, a precizat presedintele Comisiei de Etica.

„Comisia nu a facut decat sa certifice acele elemente formale ale tezei care au produs incalcarea normelor de integritate academica”, a adaugat Popescu.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a hotarat ca primul-ministru Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, potrivit RealitateaTV. Membrii Comisiei au motivat decizia intr-o conferinta de presa.

Joi, Consiliul National de Etica a decis ca lucrarea de doctorat a lui Ponta nu e plagiat. Raportul final al CNE a fost intocmit dupa analizarea evaluarii realizate de trei experti desemnati pentru a analiza acest caz. „Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocupare al doctorandului si al conducatorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat a efectuat activitatile cuprinse in planul individual de pregatire conform reglementarilor in vigoare in acea perioada (3 examene si 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este in concordanta cu normele si practicile din domeniul stiintelor juridice la acea data. Cercetarea, asa cum rezulta din referatele comisiilor de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii”, se arata in raportul comisiei.

343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger