AcasăNewsComisarul european pentru Energie: Sprijinirea Ucrainei, mai costisitoare decat salvarea Greciei

Comisarul european pentru Energie: Sprijinirea Ucrainei, mai costisitoare decat salvarea Greciei

Sprijinirea Ucrainei in depasirea situatiei privind sistarea de gaze ar putea fi mai costisitoare decat salvarea Greciei de la faliment, este semnalul de alarma tras de comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Comisarul european pentru Energie a atentionat ca, din cauza crizei gazelor, Europa ar putea ingheta la propriu la iarna. Acesta face un apel la efort international comun pentru a ajuta Ucraina sa depaseasca situatia actuala, dupa ce Rusia a oprit luni livrarea de gaze spre Ucraina.

Decizia Gazprom este o urmare a faptului ca Ucraina nu a platit avansul de 2 miliarde de dolari, dintr-o datorie totala de 4,5 miliarde pe care o are catre gigantul energetic. Discutiile au continuat pana in ultima clipa, insa Ucraina a conditionat achitarea datoriilor de scaderea pretului pentru viitoarele livrari de gaze, dar Rusia a refuzat sa scada sub 385 de dolari pe mia de metri cubi.

Gunther Oettinger, da asigurari ca nu vor fi consecinte imediate la nivel european, dar face apel pentru un efort comun de rezolvare a acestei crize a gazului. Rezolvarea problemei nu va fi, insa, deloc usoara, pentru ca, spune oficialul european, ajutarea financiara a Ucrainei este mult mai costisitoare decat salvarea Greciei de la faliment.

„Daca vrem sa ajutam Ucraina, tara cu 45 de milioane de locuitori, Grecia nu a fost decat o bagatela in comparatie cu aceasta si nu se poate face intr-o vara. Va necesita un ajutor cifrandu-se la miliarde, cu participarea contribuabililor noștri și a alegatorilor noștri, a Comisiei Europene, a SUA, a Canadei si a Fondului Monetar International. Dar daca nu suntem pregatiti sa le dam ajutorul nostru, costul unui razboi civil si al scindarii unei tari atat de mari va fi incomparabil mai ridicat”, a sustinut Gunther Oettinger.

Foto: economica.net

author avatar
Alina Costache
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger