AcasăNewsComentariu Bloomberg: Forta irezistibila a Germaniei reunificate devine realitate!

Comentariu Bloomberg: Forta irezistibila a Germaniei reunificate devine realitate!

Cancelarul german Angela Merkel

Temerile franco-britanice din 1989, cand presedintele Francois Mitterand si premierul britanic Margaret Thatcher au manevrat sa blocheze reunificarea Germaniei de teama ca va deveni o forta irezistibila, sunt pe cale sa devina realitate.

Cancelarul german Angela Merkel

Criza financiara din Europa din ultimii doi ani s-a intensificat, iar in 2012 ajung la maturitate datorii pe termen scurt si lung ale guvernelor din zona euro in valoare de 1.100 miliarde de euro. In aceste conditii, cancelarul german Angela Merkel l-a obligat pe presedintele francez Nicolas Sarkozy sa bata in retragere si l-a marginalizat pe premierul David Cameron, dominatia Berlinului slabind echilibrul de putere franco-german.

Extinderea crizei datoriilor si incetinirea cresterii economice au urcat costul imprumuturilor Frantei la un nivel record de la infiintarea euro, fata de datoriile Germaniei, rezultatul fiind o posibila redesenare a hartii politice, chiar si Polonia, invadata de Adolf Hitler in 1939, cerand acum un rol mai puternic al Germaniei.

„Suntem lider fara voia noastra. Am incercat timp de 50 de ani sa nu o facem. Germania va trebui se se maturizeze. Este un lucru nou, va fi o perioada de invatare si vor fi facute greseli”, a declarat intr-un interviu Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei in Marea Britanie si Statele Unite, in prezent presedinte al Conferintei pentru Securitate din Munchen.

Angela Merkel: „Rezultatul bun al summitului va permite euro sa isi recastige credibilitatea”

Romania si alte cinci state din afara zonei euro vor sa participe la noul acord fiscal al UE

Sarkozy: „Noul acord UE, incheiat de 17 state din cauza refuzului Marii Britanii”

Liderii europeni renunta la modificarea Tratatului UE. Negocierile s-au blocat cu Marea Britanie!

Summitul istoric al UE

Merkel merge la summitul UE inceput joi seara la Bruxelles cu o agenda anti-criza care subliniaza prioritatile germane pentru supravegherea mai stricta a bugetelor si masuri catre o uniune fiscala, cu un rol minim al Bancii Centrale Europene. Sarkozy a sustinut propunerile germane si a obtinut concesii in unele privinte, dar a renuntat la obiectivul Frantei de a aduce BCE in avangarda luptei anti-criza.

„Ce este corect pe o parte a Rinului este corect si pe cealalta”, a afirmat Sarkozy, referindu-se la fluviul de 1.320 de kilometri care formeaza o mare parte din frontiera franco-germana. El a aratat, intr-un discurs sustinut pe 1 decembrie ca istoria si geografia au facut ca Franta si Germania sa fie atat rivale, cat si partenere. Cele doua natiuni s-au luptat in trei razboaie intre 1870 si 1945 si, dupa al Doilea Razboi Mondial, liderii lor au promovat integrarea europeana pentru a preveni sa se mai produca si o a patra confruntare.

Angela Merkel, convinsa ca vor fi gasite cele mai bune solutii cu ocazia summitului UE

Nicolas Sarkozy: Riscul „exploziei Europei nu a fost niciodata atat de mare”

Basescu, la PPE: „Sa ramanem uniti, 27 de membri in UE, si nu 17!”

 

Primul pas spre crearea Uniunii Europene actuale formata din 27 de tari a fost Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, infiintata in 1951, pentru un control comun al resurselor care sa faca imposibil un conflict armat, din punct de vedere material, a aratat Robert Schuman, la acea data ministru francez de Externe si arhitect al unitatii europene.

Patru decenii mai tarziu, unificarea Germaniei a fost considerata un pod prea greu de trecut de catre Mitterrand si Thatcher, potrivit unei scrisori declasificate scrisa de secretarul privat al premierului britanic de atunci, care descrie o intalnire de la Paris a celor doi lideri.

Potrivit scrisorii, Thacher considera ca unificarea va fi „o problema majora”, iar Germania va castiga chiar mai multe teritorii decat pe vremea lui Hitler. Pe de alta parte, Mitterrand ar fi jucat un rol dublu, el considerand ca nu este nevoie sa se opuna, intrucat liderul sovietic Mihail Gorbaciov nu va permite reunificarea germana, potrivit memoriilor fostului cancelar Helmut Kohl.

„Una dintre cele mai profunde consecinte ale crizei euro este ca Franta a fost aproape marginalizata. Modelul balantei de putere franco-germane a devenit invechit, iar Germania si alte tari trebuie sa regandeasca UE”, considera Gary Smith, director general al Academiei Americane din Berlin.

Ascensiunea Germaniei a provocat nemultumiri in Europa si invenctive in tari precum Grecia, unde unii politicieni au comparat cererile germane pentru austeritate cu trecutul nazist.

 

 

author avatar
Ciprian Purice
511 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger