AcasăNewsComemorarea Holocaustului se mută în politică

Comemorarea Holocaustului se mută în politică

40 de lideri străini se află la Ierusalim pentru acţiunile de comemorare a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, însă este imposibil să mergi în Israel fără a menționa tensiunile geopolitice în care este implicat statul ebraic. Pentru premierul Benjamin Netanyahu ameninţarea nazistă de odinioară poartă azi un nume diferit: Iranul.

Scopul Israelului este de a convinge Statele Unite, dar mai ales Rusia şi Franţa, să-şi folosească influenţa în Orientul Mijlociu pentru a o anihila pe cea a Republicii Islamice. “O treime dintre evrei au pierit în flăcări şi noi nu puteam face nimic. După Holocaust, statul Israel a fost format, însă tentativele de a distruge poporul evreu nu au dispărut. Iranul declară în fiecare zi că vrea să radă Israelul de pe faţa pământului. Prima lecţie de la Auschwitz este următoarea: răul trebuie distrus din rădăcină imediat ce apare. Or Iranul este un lucru foarte rău, ce ar putea să sporească şi mai mult cu arma nucleară”, a declarat Netanyahu. Israelul s-a opus acordului asupra programului nuclear iranian din 2015 şi le cere europenilor să susţină SUA, care s-au retras din acest acord în mai 2018, iar ulterior au reimpus sancţiuni împotriva Teheranului şi l-au ucis la începutul lui ianuarie pe generalul Qassem Soleimani, provocând o undă de şoc în regiune. “Negarea existenţei Israelului ca stat este antisemitism”, a declarat Emmanuel Macron la întâlnirea cu preşedintele Reuven Rivlin. Liderul de la Elysee a adăugat că „este posibil să existe dezacorduri” în problema iraniană. Mai precis, influenţa Iranului în Siria (ţară din care miliţiile pro-iraniene atacă Israelul)unde Rusia joacă un rol-cheie, şi în Liban, unde Franţa, fostă putere mandatară, rămâne  foarte influentă. Dacă Statele Unite au adoptat o poziţie de presiune maximă asupra Iranului, rămâne de văzut cum îi va convinge Netanyahu pe europeni şi cu atât mai mult Rusia, apropiată de Teheran, să îmbrăţişeze o strategie similară. Dacă Netanyahu doreşte să vadă Rusia “reducând influenţa Iranului în Siria, ruşii nu vor face concesii Israelului şi SUA fără a obţine ceva în schimb”,  comentează Itamar Rabinovitch, fost negociator cu Siria, azi profesor la Universitatea din Tel Aviv. În plus,  SUA sunt reprezentate la Ierusalim de vicepreşedinte şi nu de preşedintele Donald Trump, aflat la forumul economic de la Davos.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
212 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa-l vedem pe sas cu ce obraz marge in Israel, pe care i-a facut evrei,refuza mutarea capitalei la Ierusalim,nu vrea sa numeasca ambasador de ani buni in Israel.Are ramasite si apucaturi cu ale celor care au omorat mii de oameni inainte de 1945!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger