AcasăNewsCombustibili și alimente: lumea, în inflație „nemaiîntâlnită”. Experții: „Nu există manual pentru...

Combustibili și alimente: lumea, în inflație „nemaiîntâlnită”. Experții: „Nu există manual pentru așa ceva”

Combustibili și alimente: lumea, în inflație „nemaiîntâlnită”. Experții: „Nu există manual pentru așa ceva” / Foto: printscreen

Lumea a intrat într-o fază inflaționistă nemaiîntâlnită din anii ’70 și ’80 și va fi nevoie de timp pentru a o reduce, au avertizat bancherii centrali și economiștii la un seminar al BCE din Portugalia, care se încheie miercuri.

Pentru Banca Centrală Europeană, responsabilă de dirijarea evoluției prețurilor în zona euro, perioada actuală este fără precedent. La seminarul de la Sintra, în Portugalia, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că „nivelurile actuale ale inflației alimentare și industrial” au atins un nivel „nemaiîntâlnit de la mijlocul anilor 1980”.

Creștere uriașă a prețurilor la combustibili și alimente

În mod similar, „creșterea prețului relativ al energiei din ultimele luni este cu mult peste vârfurile individuale care au avut loc în anii 1970”, în timpul primului șoc petrolier, a adăugat ea. Actuala creștere a prețurilor, de peste 8% în luna mai în zona euro, survine după „o secvență într-o lume haotică”, a declarat Richard Baldwin, profesor la Graduate Institute din Geneva, la Sintra.

„După șocul de ofertă din Asia din 2020 (din cauza pandemiei Covid-19), trecerea în 2021 de la cererea de servicii la cea de bunuri a provocat un alt șoc. Și, în loc ca acest lucru să se estompeze, a fost declanșată invazia rusă în Ucraina, ceea ce a provocat o creștere uriașă a prețurilor la combustibili și alimente”, rezumă el.

Este vorba doar de energie?

Nu doar de energie. De asemenea, cheltuielile gospodăriilor pentru servicii cresc vertiginos, pe măsură ce sunt ridicate restricțiile sanitare legate de pandemia Covid-19. Acest lucru se poate observa în boom-ul turismului și al activităților de petrecere a timpului liber, care alimentează, de asemenea, inflația.

Inflația prețurilor serviciilor a ajuns la 3,5% în luna mai, cel mai ridicat nivel de la mijlocul anilor ’90 încoace. Această acumulare de influențe atât de diverse este fără precedent. „Nu există un manual pentru această inflație”, spune Richard Baldwin.

Cât timp vor dura prețurile ridicate?

În timp ce războiul ruso-ucrainean ar putea dura „ani de zile”, potrivit șefului NATO, reducerile de aprovizionare ar putea menține prețurile energiei la un nivel ridicat. Pe lângă inflația importată, factorii interni pot avea, de asemenea, un impact de durată. De exemplu, angajații cer din ce în ce mai mult compensații de la angajatorii lor, ceea ce ar putea alimenta și mai mult inflația.

Comunicarea este, în principiu, în centrul eforturilor băncilor centrale de a controla prețurile. Totuși, această sarcină „este în prezent dificilă în fața cifrelor ridicate ale inflației”, în condițiile în care „oamenii resimt inflația ridicată în fiecare zi când cumpără alimente sau merg la benzinărie, iar mulți suferă de o scădere substanțială a veniturilor lor reale”, a recunoscut Isabel Schnabel, membră a comitetului executiv al BCE, scrie Le Journal de Montreal.

„Nu putem face mare lucru în privința inflației actuale, dar vom lua măsuri decisive pentru a readuce inflația la ținta noastră pe termen mediu”, a spus ea.

 

 

author avatar
Tudor Borcea