AcasăNewsCombaterea discriminarii si hartuirii sexuale

Combaterea discriminarii si hartuirii sexuale

Femeile gravide sunt protejate prin lege de discriminarea la locul de munca

Ministerul Muncii a lansat in dezbatere un proiect de modificare a Legii privind egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati. Institutia propune o serie de masuri pentru combaterea discriminarii si harturii sexuale la locul de munca.

Femeile gravide sunt protejate prin lege de discriminarea la locul de munca

Potrivit modificarilor propuse, maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare, iar orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei, legat de sarcina sau de concediul de maternitate, constituie discriminare.

Interdictii si exceptii

Proiectul prevede ca este interzis sa i se solicite unei candidate, in vederea angajarii, sa prezinte un test de graviditate. De asemenea, candidata nu poate fi obligata sa semneze un angajament ca nu va ramane insarcinata sau ca nu va naste pe durata de valabilitate a contractului individual de munca. Exceptie fac acele locuri de munca ce sunt interzise femeilor gravide si/sau care alapteaza, datorita naturii ori conditiilor particulare de prestare a muncii.

Drepturi pe durata concediului maternal

Statusul familial nu poate constitui un motiv de discriminare. Astfel, constituie discriminare orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei sau unui barbat, privind concediul pentru cresterea copiilor sau concediul paternal. Totodata, concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:

a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;

b) salariata/salariatul se afla in concediul pentru cresterea copiilor in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu dizabilitati;

c) salariatul se afla in concediu paternal.

La incetarea concediului de maternitate si/sau a concediului pentru cresterea copiilor, sau a concediului paternal, salariata (ori salariatul) are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca. Daca acest lucru nu este posibil, angajatorul trebuie sa ofere un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente.

Hartuire la locul de munca

Potrivit proiectului Ministerului Muncii, constituie hartuire sau hartuire sexuala la locul de munca orice comportament nedorit avand ca scop sau efect:

a) sa creeze o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata;

b) sa influenteze negativ situatia persoanei angajate in ceea ce priveste promovarea profesionala, remuneratia sau veniturile de orice natura ori accesul la formarea si perfectionarea profesionala, in cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, cu conotatie sexuala.

author avatar
Arpad Dobre
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger