AcasăNewsComasarea terenurilor agricole, o solutie pentru combaterea secetei

Comasarea terenurilor agricole, o solutie pentru combaterea secetei

seceta România - de la grânarul Europei, la deşertul care înfometează populaţia! Un fenomen periculos ia amploare în ţara noastră

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) avertizeaza ca una dintre putinele solutii pentru combaterea secetei si chiar a desertificarii in sudul Romaniei o constituie comasarea terenurilor agricole.

secetaPotrivit studiului „Rata de schimb de echilibru si factorii sai – cazul Romaniei”, dat publicitatii recent de CNP, comasarea terenurilor va contribui la dezvoltarea sistemelor de irigatii si la reducerea dependentei excesive a agriculturii romanesti de starea vremii. In prezent exista un proiect de lege privind stimularea comasarii terenurilor agricole prin acordarea de prime, dar nici Parlamentul, nici producatorii agricoli nu se arata prea interesati de adoptarea actului normativ.

Taxe pe parloaga

CNP precizeaza ca este necesara descurajarea lasarii in parloaga a terenurilor agricole prin aplicarea unui impozit pe acele suprafete egal cu cel aplicat in cazul terenurilor intravilane cu destinatia curti/constructii. Potrivit studiului, masura se aplica inca din 2007, dar numai in cazul terenurilor apartinand persoanelor juridice. Pe de alta parte, un avantaj al comasarii terenurilor agricole ar putea permite in anii urmatori dezvoltarea sistemelor de irigatii si reducerea dependentei agriculturii romanesti de starea vremii.

Pierderi din cauza secetei

Conform studiului, Romania pierde in anii cu productie agricola slaba cauzata de seceta aproximativ 800 de milioane de euro, minusul fiind contabilizat atat de firmele cu profil agricol, cat si de industria alimentara si de sectoarele conexe. Comasarea terenurilor in mari exploatatii agricole ar putea avea si un alt efect benefic: realizarea unei legaturi economice profitabile cu lanturile comerciale si industria prelucratoare si valorificarea la maximum a productiei agricole realizate.

author avatar
Arpad Dobre
792 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger