AcasăNewsColoranții și potențiatorii de gust, interziși în Salamul de Sibiu

Coloranții și potențiatorii de gust, interziși în Salamul de Sibiu

Producătorii nu au voie să utilizeze sarea marină în fabricarea salamului de Sibiu

Aditivii alimentari pe care îi găsim în toate mezelurile românești au fost interziși în fabricarea salamului de Sibiu. Și asta deoarece, din 2016, toți producătorii sunt obligați să respecte cu strictețe rețeta consacrată, o rețetă care vine cu interdicții importante.

Producătorii nu au voie să utilizeze sarea marină în fabricarea salamului de Sibiu

Odată cu dobândirea Indicației Geografice Protejate, fiind astfel recunoscut într-un sistem european de calitate, producția Salamului de Sibiu a fost serios restricționată. Astfel, din 2016, singurii care mai au dreptul să fabrice acest produs sunt agenții economici din zonele Sibiu, Brașov, Covasna, Bacău, Prahova, București și Călărași. Dar nu oricum, ci doar pe baza procesului tehnologic prezent în caietul de sarcini, un proces care interzice total utilizarea    potențiatorilor de gust, cum ar fi, de exemplu, monoglutamatul de sodiu, acidifianții de tipul Glucon Delta Lactona, orice fel de coloranți, adaosuri proteice de genul proteină vegetală sau proteină animală, orice alt adaos care poate înlocui carnea, precum și sarea marină. ”Modul de respectare a caietului de sarcini, care impune imperativ materiile prime folosite, cât și etapele procesului de producție, este extrem de riguros, fiind permanent monitorizat de organismul de certificare CERTIND, comisii speciale ale Uniunii Europene, precum și prin auditurile constant efectuate de diferite organisme neutre pentru asigurarea calității superioare a acestui produs, valorificat pe piața tradițională și în supermarketuri”, ne-au declarat reprezentanții Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.

Mezelurile românești se pregătesc pentru aliniere

De anul viitor, când va fi înființată Agenția pentru Calitate și Marketing Alimentar, toți producătorii de mezeluri vor fi nevoiți să se alinieze standardelor de calitate și să adere la rețetele consacrate care vor respecta STAS-urile de dinainte de 1989. ”Există încă pe piață produse neasumate din punct de vedere al calității, care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar apariția Agenției pentru Calitate și Marketing Alimentar este un pas uriaș în această direcție. Iar exemplul Salamului de Sibiu, care respectă o schemă voluntară de calitate și legislația europeană în domeniu, trebuie urmat și de ceilalți producători”, a afirmat dr.Adrian Vasile, președintele asociației Corpul Experților în Siguranța Alimentară .

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.604 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger