AcasăNewsColegiul Medicilor: ”Este imposibil să ne protejăm de coronavirus”

Colegiul Medicilor: ”Este imposibil să ne protejăm de coronavirus”

Fără protecția medicilor nu avem nici protecția pacienților

Medicii nu se pot apăra împotriva coronavirusului din cauza lipsei echipamentelor de protecție, dar și din cauza absenței spațiilor necesare pentru dezinfecție. Lipsa de protecție a medicilor are însă repercusiuni și asupra bolnavilor, riscurile împrăștierii virusului fiind enorme.

Fără protecția medicilor nu avem nici protecția pacienților

Asistentele și medicii luptă împotriva coronavirusului aproape cu mâinile goale, pentru că echipamentele de protecție sunt ca și inexistente în spitale. Grav este că, în absența unei infrastructuri adecvate în unitățile sanitare, chiar și cu astfel de echipamente protecția este imposibilă. ”Medicii trebuie să semnaleze la direcțiile de sănătate publică și la conducerea unităților sanitare despre lipsa echipamentelor de protecție. Noi am luat notă de toate plângerile și le susținem demersurile lor pentru protecție. Vom cere oficial Ministerului Sănătății să rezolve această problemă. Eu sunt în spital de trei zile și sunt chirurg, nu epidemiolog. Chiar dacă nu sunt combinezoane, suntem obligați să stăm în prima linie. Pe de altă parte, ce protecție să ai și unde să te schimbi? Eu sunt chirurg și mă duc la urgențe când apare un pacient cu coronavirus pe care îl doare și burta. În ce încăpere ar trebui să mă îmbrac eu în combinezon și după aia să vină altcineva să mă dezbrace într-o altă încăpere, care să fie sterilizată ulterior, este practic imposibil. Nu ai infrastructura și capabilitatea tehnică de a te proteja. Coronavirusul este chiar de speriat, pentru că nivelul de contagiune este mult mai mare decât al gripei, iar extinderea în lume este uriașă. Germania a închis granițele cu Franța, Austria și Elveția, asta spune ceva. Au o spaimă și spaima neamțului nu survine așa de ușor, pentru că oamenii ăia în istoria lor recentă au trăit spaime și mai mari și sunt instruiți pentru asta. În Marea Britanie, poliția și armata patrulează pe străzi, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze”, ne-a declarat dr.Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

La cabinete, doar cu programări

Una dintre cele mai greu încercate categorii este cea a medicilor de familie, oamenii luând cu asalt cabinetele acestora. ”Sutem de acord  ca oamenii să ne sune ca să îi sfătuim, să îi orientăm, dar nu să vină la cabinet fără nevoie. Să nu vină fără să fie mare nevoie, pentru că riscul de îmbolnăvire dacă stau buluc la ușă este imens. Eu, personal, i-am scos afară și intră doar unul pe hol. S-a terminat și cu neprogramații, în afară de urgențe. Asta am decis noi, medicii de familie, ca să ne protejăm pe noi și ca să-i protejăm și pe ei. Adică suntem aici, dar unii dintre ei pot primi consiliere și prin telefon, iar cei care au nevoie de consultație vor veni, dar fără buluc pe hol. Oamenii vin acum pentru că nu îi interesează nimic decât propria lor persoană, nu se gândesc că duc acasă boala. Programări facem de 15 ani, dar jumătate din ei nu le-au respectat niciodată, dar acum trebuie să le respecte. Mâinile mele sunt ca scoarța de la clor. Nu mai găsim dezinfectanți, evident ni i-am cumpărat, evident am dat averi pe ei, că se vând cu suprapreț, iar acum nu îi mai găsim deloc. Încă mai am pentru o lună, dar mai departe nu știu. Costume de protecție nu am avut de unde să luăm, iar măștile le-am găsit prin diverse farmacii rătăcite prin țară, dezinfectanți am mai găsit online pe ici, pe colo”, ne-a precizat dr.Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale de Medicină de Familie.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
589 afisari

1 COMENTARIU

  1. daca tot nu aveti specialisti suficienti , prelungiti la cerere varsta de pensionare a medicilor si a cadrelor universitare

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger