AcasăNewsColegiul Medicilor: ”Doctorii fac garzi pentru ca vor sa castige mai multi...

Colegiul Medicilor: ”Doctorii fac garzi pentru ca vor sa castige mai multi bani”

Medicii care fac garzi pot ajunge la venituri de peste 30.000 de lei

Moartea unui medic cardiolog din Sibiu a repus pe tapet problema garzilor si necesitatea ca acestea sa fie considerate ani de vechime pentru pensie. Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, ne spune insa ca, desi sustine acest demers, pe care il considera corect, nimeni nu ii obliga pe doctori sa faca mai mult de o garda pe luna.

Medicii care fac garzi pot ajunge la venituri de peste 30000 de lei

”Medicii fac garzi pentru ca vor sa castige mai multi bani. De exemplu, daca un medic specialist are un salariu de 10.000 pe luna, ajunge sa castige, din garzi, inca un salariu. Este alegerea lor sa faca multe ore de garda”, ne spune dr.Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Despre cifra de 40 de medici morti in ultimul an, dr.Borcean sustine ca nu este in niciun fel alarmanta. ”Nimeni nu a intrebat cati profesori mor la catedra, cati mecanici de locomotiva mor in timpul sau dupa schimb, cati aviatori, cati functionari de banca. Moartea nu alege. Doctorii mor pentru ca sunt si ei oameni. Dintotdeauna au murit, insa acum se mediatizeaza mai mult. Sigur ca sunt specialitati, cum este chirurgia sau ATI, in care nivelul de stres este mai mare in garzi, dar sunt si multe alte specialitati mai lejere, daca ar fi sa comparam cu o garda la sectia de dermatologie”, afirma presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Exista insa reactii diverse ale cadrelor medicale din teritoriu. Unii nu vor sa mai faca garzi dupa majorarile uriase de salarii, iar altii se bat pe numarul de ore de garda. Si intr-un caz si in celalalt, exista intotdeauna solutia de rezerva pe care o aplica din plin managerii de spitale, aceea de a apela la medicii pensionari pentru a acoperi orele de garda.

”Este un drept cuvenit, nu o pensie speciala”

Gheorghe Borcean, presedintele CMR, afirma ca sustine in totalitate demersurile legislative pentru considerarea garzilor ca vechime in munca. ”Au existat pana acum doua initiative legislative care au fost respinse, dar stiu sigur ca si comisiile de sanatate din cele doua camere doresc lucrul acesta. Este pana la urma un drept al lor, pentru ca ei platesc darile la stat pentru banii incasati din garzi. Nu este vreo pensie speciala. Cel putin de doi ani, garda se face printr-un contract separat si contributia la fondul de pensii se face separat. Dar ne aflam intr-o paradigma. Este un grup de 2.000-3.000 de medici care este foarte activ pe internet si pe care il sustinem cu toata taria, care ar dori sa iasa la pensie la 56 de ani, recunoscandu-li-se timpul din garzi ca si vechime in munca, si mai este un grup de 55.000-56.000 de medici care au dorit si care au obtinut varsta de pensie de 67 de ani”, ne-a declarat dr.Gheorghe Borcean.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.739 afisari

2 COMENTARII

  1. GOLANEALA POLITICA , asa se chiama sfidarea CONSTITUTIEI in ultimii 30 de ani.
    Se legifereaza orce bazaconie in folosul gastilor politice si a cozilor de topor acei care prin natura functiilor in stat sunt fortele coercitive ( care pun cu botul pe labe pe orcare
    ridica capul).
    Justificari puierile stau la baza acelor salarii enorme ale magistratilor,politiei,jandarmeriei,parlamentarilor,serviciilor ,armatei si a trepadusilor din administratiile de tot neamul .
    Acesti factotum asi aroga orce drept orce venituri speciale ,ei care n-au nici o contributie
    in a face ceva concret decat sa birjareasca aceasta natie .
    Voi acesti indivizi preocupati doar de castig ,averi si pricopsirea voastra si a odraslelor voastre calcati in picioare Constitutia !!-CUM SE RESPECTA EGALITATEA IN FATA LEGII ??,cum si cu cat ati contribuit voi la pensie ?,cati ani ati lucrat ? si de ce vi se acorda alt % decat celor care au muncit ,au produs ceva pentru existenta acestei tari.
    Voi aveti curajul sa vorbiti de stres sau de conditii de lucru ??voi sparlamentarii care
    nu munciti nici macar 2-3 zile pe saptamana !,ce stres aveti voi magistratii ?,uitati-va la cate dosare ati ascuns in sertare pana la prescrierea faptelor !,ce-ati recuperat din miliardele de euro furate ??,cati dintre voi au platit cu libertatea pentru hotaririle gresite si atacate la CEDO ?,unde-s dosarele din 89 ??,unde-s dosarele mineriadelor ?,unde-s dosarele privatizarilor dubioase ?.
    Medic,inginer ,miner ,in garda in schimb nu se intra cu cartea in mana ,nu se amana interventia pentru povesti avocatesti ,acolo se discuta de viata si moarte ,de siguranta in functionare ,acolo responsabilitatea ,competenta ,decizia (hotarirea ) luata la timp salveaza oameni ,bunuri si asigura desfasurarea normala a activitatii si vietii .Astea-s trecute la banaliti de catre FACATORII DE LEGI si stipendii.Dreptatea merge cu capul spart !! ,cei mai in varsta va aduceti aminte de aceasta povestire din cartea de romana ,
    nimic nu s-a schimbat . Porumbeii cat sunt jos va ciugulesc din mana ,dupa ce s-au luat zborul vi se caca in cap !,asa sunt acesti politruci care n-au tinere de minte.
    Puteti muri voi: medici ,ingineri,profesori ,tarani ,muncitori !,altii va vor lua locul ,ei n-au timp nici sa gandeasca , ei au de facut averi .

  2. O garda pe luna? Mizeriilor. Și restul de 29 cine le face? Voi de acasă?!?! Bătaie de joc. Vom pleca toți și atunci va descurcați voi? Pt banii dracului. La 8 gărzi pe luna iei 4500 lei. 8 gărzi, legata deși de muncainainte și după. Ca polițiștii au liber după tira de 24, medicii nu. Îmi e scârbă de voi!!! Sper sa nimeriți bolnavi în una dinalea 29 de gerzi ca poate luna aia nu vrea nimeni bani mulți!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger