AcasăNewsColapsul pieței berii: orzul ajunge la porci

Colapsul pieței berii: orzul ajunge la porci

Închiderea pub-urilor şi restaurantelor, dar şi anularea unor evenimente sportive şi festivaluri de genul Oktoberfest au redus cererea pentru malţ utilizat la producţia de bere şi whisky. Dacă producătorii și berarii au oprit activitatea, asta înseamnă că fermierii n-au de ales decât să-și vândă orzul mai ieftin pentru a fi folosit la nutreț la animale.

“Recolta este în pământ şi trebuie să aşteptăm să o culegem. Însă cine o va cumpăra? Ce se întâmplă acum şi cum va evolua situaţia? Nu am nicio idee”, spune Brett Askew, un fermier britanic care a decis să opteze pentru cultivarea orzului în speranţa că îl va vinde producătorilor de malţ. Aproape a şase parte din orzul existent la nivel mondial este utilizat pentru a produce malţ, însă această pondere este mai mare în regiunile cu industrii puternice de bere şi whiskey, scrie Bloomberg. Conform datelor publicate de Guvernul american, în sezonul viitor stocurile de orz în Uniunea Europeană vor creşte cu 14% până la 6,6 milioane de tone. În paralel, preţurile la orz în Franţa au coborât recent la cel mai redus nivel de după 2015. Orzul din care se produce malţ trebuie stocat în silozuri speciale pentru a-şi păstra calitatea iar în condiţiile în care următoarea recoltă va începe în jurul lunii iunie, mulţi cultivatori nu dispun de spaţiile necesare pentru a stoca orzul până când cererea îşi va reveni. Grupul belgian Boortmalt, cel mai mare producător mondial de malţ, se aşteaptă să îşi reducă achiziţiile de orz de la fermieri iar rivalul Malteurop a închis, temporar, patru fabrici de procesare din America de Nord. „Nu există tranzacţii cu orz pentru malţ deoarece nu există cerere. De fapt, producătorii de malţ încearcă să scape de orz deoarece preconizează că nu vor avea nevoie de el. Ei ştiu că există o nouă recoltă care urmează să apară pe piaţă. Este o problemă mare”, explică Brent Atthill, director la RMI Analytics AG.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
400 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce gust avea berea românească produsa și fabricata de romani și firmele românești în Romania!.Azi nici o fabrica de bere(Marcă) nu mai produce bere în România.Decăt cele mici artizanale.Toata berea care se vinde în Ro cu nume romîânești e facuta in afara țării,cu ingrediente știute numai de fabricantii straini. Să și-o bea ei strainii!

  2. Acum mai lucid mai mult ca oricand la acest moment de rascruce plin de resentiment. Vreau sa anunt producatorul de bere roman ca sa nu se teama! Acasa am si biblioteca am de toate din cauza asta spun ca cei inițiați nu au un moft anume ci consuma direct de la sursa pincipala din pet.
    Sa ridicam fetii miei insetati acest micut paharel de sa ridicam in cinstea producatorului roman de bere.
    Sa-l incurajam un pic si pe el. Prea multa descurajare la adresa romanului.
    Sa va invat ceva. Cum poti stimula economia. Pai cumparand romaneste.
    Cum poti ajuta prima? Pai cumparand direct decla producatorul din piata apoi de la magazinele care aparent nu conteaza sau treci nepasator apoi la magazinele mari pana la cele macromarket. Ai o varietate f generoasa. De la spirt la peste(crescatorie sau dunere) de la bere la mici de la pui la hartie igienica de la ceapa la cartofi de la crema de maini la miere de albine si gem sau branza ori verdeata, asta inseamna milioane si milioane de lei ce zilnic se rotesc in economia romaneasca revigorand-o ceas de ceas.

    Pana la capat neinsetati feciorelnici viteji de neam! Pentru cinstea ce o faceti am sa mai beau un mic paharel de onoare in cinstea noastra.Haei!
    Sa traim in ciuda boli.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger