Cauta

COLAPS TOTAL. America plătește ca să-i fie luat țițeiul!

Și câte intrigi n-a mai croșetat America doar ca să pună gheara pe țițeiul altora! Acum, Washingtonului îi iese pe nas petrolul, de a ajuns să plătească numai să scape de el! Situația este alarmantă, dacă nu chiar critică. Specialiștii vorbesc de un colaps  total – s-a ajuns ca barilul de țiței american să fie tranzacționat la prețuri negative, ceea ce niciodată în istorie nu a mai avut loc!

Din ce spun economiștii, se pare că totul are legătură cu scăderea cererii de petrol, pe fondul pandemiei de coronavirus. Și, cum nimeni nu mai cumpără țiței, capacitatea de stocare a ajuns la limită, astfel că producătorii din SUA plătesc s-au văzut nevoiți să-i plătească pe cumpărători pentru a le achiziţiona petrolul. Pe Bursa de la New York, alarma s-a dat luni la prânz, când barilul ajunsese la un dolar. Spre seară, deja era cotat la -37,63 de dolari!

Conform informațiilor din piață, tancurile (rezervoarele) de țiței ale producătorilor americani își vor atinge limitele până la jumătatea lunii mai. Adică, în mai puțin de trei săptămâni, americanii nu vor mai avea unde să depoziteze petrolul, dacă nimeni nu-l cumpără!

„Scăderea accentuată a prețului se datorează lipsei cererii suficiente și lipsei locului de depozitare, dat fiind faptul că reducerea producției nu a reușit să fie proporțională cu scăderea cererii de aprovizionare”, cred brokerii de la Avatrade. La fel zic și cei de la Investment Grad Credit Research: „Prăbușirea  prețurilor la țiței se simte în economie ca și cum petrolul ar fi o piatră la rinichi. O mișcare foarte dureroasă, dar care nu poate dura mult timp. Producătorii trebuie să-și oprească la timp sondele, altfel…”.

La începutul lui aprilie, Rusia, Arabia Saudită și alți mari producători de țiței au încercat să mențină în echilibrul prețul la petrol printr-o înțelegere de reducere a producției cu 9,7 milioane de barili pe zi (în mai și iunie). Nimeni nu a anticipat, însă, că cererea va scădea atât de mult!

Cum în America instalațiile de stocare a petrolului sunt aproape pline (în proporție de 80%, exitând chiar pericol de deversare), unii producători au ajuns să își plătească ei clienții obișnuiți doar ca să le fie luat țițeiul.

Putin sare în ajutorul Chinei

Și cum un necaz nu vine niciodată singur, America vede China făcând o alianță cu Rusia împotriva sa. Vladimir Putin crede că toate acuzațiile lansate de Washington la adresa Beijingului sunt „contraproductive”.

Liderul de la Kremlin a purtat un dialog telefonic cu omologul său chinez. Putin l-a asigurat pe Xi Jinping de sprijinul său și l-a felicitat pentru „acţiunile coerente şi eficiente ale autorităţilor chineze, care au permis stabilizarea situaţiei epidemiologice în ţară”.

„Tentativele de acuzare a Chinei că nu a informat lumea suficient de rapid în legătură cu apariţia unei noi infecţii periculoase sunt contraproductive”, a mai adăugat președintele Rusiei. Cele două părți au convenit asupra intensificării cooperării ruso-chineze în combaterea pandemiei.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version