AcasăNewsCodul Muncii ar putea fi modificat. Ce schimbari se pregatesc!

Codul Muncii ar putea fi modificat. Ce schimbari se pregatesc!

Foto: bzi.ro

Codul Muncii ar putea fi modificat, dupa ce o initiativa legislativa cetateneasca, propusa de Blocul National Sindical, a trecut cu succes de verificarile Curtii Constitutionale.

Foto: bzi.ro

Obiectivul initiativei legislative este de a crea un echilibru in relatia dintre salariati si angajatori. Una dintre noutati ar fi obligatia angajatorului de a comunica in scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de munca.

Salariatul va trebui sa ofere, tot in scris, un raspuns, in maxim 10 zile. Daca cele doua parti ajung la o intelegere, actul aditional se va incheia in termen de 15 zile.

Conform avocatnet.ro, una dintre modificarile propuse pentru Codul Muncii ar fi diferentierea intre angajatii cu norma intreaga si cei cu fractiune de norma. Momentan, ambele tabere au dreptul anual la acelari numar de zile de concediu de odihna, respectiv cel putin 20 de zile lucratoare pe an.

Noul Cod al Muncii ar putea prevede ca, in cazul angajatilor cu fractiune de norma, acestia sa primeasca un concediu de odihna proportional cu timpul efectiv lucrat.

Nu in ultimul rand, una dintre modificarile propuse pentru Codul Muncii ar face ca durata maxima a timpului de munca sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de patru luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

author avatar
Cristi Ionita
1.061 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger