AcasăNewsCodul fiscal naste o noua majoritate!

Codul fiscal naste o noua majoritate!

S-a infiripat o noua combinatie politica: PNL, UNPR si UDMR. Cele trei partide au semnat ieri, sub ochii PSD-ului, un ”Acord asupra Codului fiscal”.

Gabriel Oprea, Vasile Blaga, Alina Gorghiu si Kelemen Hunor se antreneaza pentru o viitoare colaborare

Asezati la aceeasi masa pentru a conveni asupra formei finale a Codului propus de Guvern, liderii partidelor parlamentare au parafat intelegerea de care deja se stia cu o zi inainte. Respectiv au decis sa scada TVA-ul in doua trepte (cu 4% de la 1 ianuarie 2016 si cu inca 1% de la 1 ianuarie 2017) si au amanat, pana in 2017, eliminarea supraaccizei la carburanti.
Pentru linistea partenerilor nostri externi, liderii politici au stabilit si ca deficitul bugetar nu poate depasi 2% din PIB. Odata convenite modificarile propriu-zise, PNL a aruncat bomba, solicitand introducerea, in Codul fiscal, a unei prevederi nemaivazute si nemaiauzite pe malurile Dambovitei: Guvernul sa fie obligat sa prezinte trimestrial un raport in Parlament, raport din care sa reiasa stadiul desfasurarii executiei bugetare.

”Am solicitat si toti partenerii de dialog au fost de acord ca ne trebuie o garantie ca ceea ce scrie in Codul Fiscal se va aplica si mai ales ca daca vor fi abateri, diverse dezechilibre, atunci Guvernul sa fie obligat sa le indrepte. Cum? Prin prevederea pe care am introdus-o, si anume Guvernul sa vina trimestrial in Parlament si sa informeze Parlamentul despre executia bugetara. Atunci Parlamentul sa decida, daca este cazul, de ce corectii va fi nevoie. Asta ne da o garantie ca nu vor fi abateri majore de la ce am stabilit astazi”, a justificat demersul liberalul Eugen Nicolaescu. A doua surpriza a consultarilor tehnice de ieri a reprezentat-o semnarea, de catre PNL, UNPR si UDMR, a unui ”Acord asupra Codului fiscal”. Document care nu face altceva decat sa stipuleze modificarile convenite de catre toti participantii, respectiv scaderea TVA in doua etape, eliminarea supraaccizei la carburanti in 2017, pastrarea deficitului bugetar sub 2% si obligativitatea Guvernului de a informa periodic Parlamentul cu privire la stadiul executiei bugetare. De ce au simtit cele trei partide nevoia (spre deosebire de PSD si ALDE) de a semna un astfel de Acord, poate doar prin anicamerele Cotroceniului sa se stie.

BNR trage semnalul: Pericol!

Desi au ”salutat” respectarea, de catre politicieni, a pozitiei adoptate de BNR fata de prevederile noului Cod fiscal, oficialii Bancii Nationale spun ca problemele ”au ramas aceleasi” si insista sa vada ”cu creionul in mana” impactul fiscal rezultat ca urmare a aplicarii Codului fiscal negociat, ieri, de liderii politici.

”Cand ai asemenea cresteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a TVA nu are cum sa le suplineasca. Efectele vor fi aceleasi: o reducere a credibilitatii, probleme cu costul datoriei, iar politica monetara va avea de suferit. Intr-un cuvant, aceasta relaxare e prea masiva si prea devreme”, apreciaza consilierul Guvernatorului, Lucian Croitoru. ”Sigur ca e salutar ca nu se va micsora acciza si ca TVA nu se reduce la 19%, dar e prematur sa ne pronuntam. Mie, aceasta relaxare imi aminteste de sfarsitul lui 2008, iar cand ma gandesc la 2008 imi vine in minte 2009 si 2010 (perioada cand s-au taiat salariile si s-au impozitat pensiile – n.r.). Dar pana nu facem calcule, nu putem sa ne ante-pronuntam”, a adoptat acelasi ton sceptic si directorul Directiei de Stabilitate din BNR, Eugen Radulescu.

Lazaroiu: „Degeaba TVA redus, taxele pe erectia constructiilor si pe picurul de la pompa raman”

Neimpresionat de noul Cod fiscal si plictisit de ”victoria” clamata atat de PNL, cat si de PSD pe tema, Sebastian Lazaroiu a purces la dezumflarea la gramada a pesedistilor si liberalilor. ”Impresionante stradaniile lui Ponta sa-si convinga sustinatorii de victoria purtata cu Noul Cod fiscal. In realitate, nu va mai ramane decat reducerea TVA la 20%, pentru ca taxa pe erectia constructiilor si cea pe picurul de la pompa, adica alea cu care se cumpara carioci de pictat autostrazi, raman neatinse. Daca liberalii nu s-ar fi lacomit sa muste si ei din turta populismului acum doua luni, azi puteau sa zica macar ca l-au adus ei pe Ponta pe cararea cea dreapta. Asa, insa, se vor certa ca chiorii de maine care a cedat mai putin, de parca ii pasa cuiva. Din tot circul asta romanii s-au ales, ca de obicei, cu praful de pe toba, dar tot e bine ca am scapat de un tsunami ce s-ar fi ridicat peste doi ani sa mature pusculitele umplute cu tinichele. Deocamdata. Ca mai urmeaza olimpiada de toamna a sindicatelor cu proba stafeta de furat carnatul din mana celuilalt”, a comentat sarcastic fostul consilier prezidential pe contul sau de Facebook.

[poll id=”1072″]

author avatar
Simona Badulescu
1.076 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger