AcasăNewsCodul Fiscal a fost schimbat in 40 de minute

Codul Fiscal a fost schimbat in 40 de minute

Guvernul a aprobat noua forma a Codului Fiscal, valabil din 1 ianuarie 2012. Accizele se vor majora, unele impozite vor creste, iar proprietarii mai multor imobile si a masinilor cu motoare mari vor fi supraimpozitati.

Decizie. Unele prevederi ale Codului Fiscal pe 2011 se vor pastra si in 2012

Printre cele mai importante modificari se numara cresterea accizelor la motorina, plata unor impozite  majorate pentru firmele care nu reevalueaza cladirile deţinute si modificarea termenului de depunere a declaratiilor fiscale. Toate aceste modificari au fost aprobate intr-o sedinta de guvern care nu a durat mai mult de 40 de minute.

Iata principalele modificari ale Codului Fiscal, aplicabile din 1 ianuarie 2012:

–         accizele la motorina vor creste de la 1 ianuarie cu 4,4%, de la 358 euro la 374 euro/tona, iar cele pentru cafea vor fi mentinute si in 2012, desi eliminarea lor era programata inca din 2010.

–         firmele care nu si-au reevaluat cladirile in ultimii trei ani vor plati impozite majorate pâna la 20% din valoarea de inventar si chiar de 40%, daca reevaluarea nu a fost efectuata in ultimii cinci ani.

–         devansarea termenului de depunere a declaratiei anuale  de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului urmator.

–         companiile vor putea opta intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit. In acest ultim caz trebuie efectuate plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul  precedent.

–         rezidentii straini vor plati impozit pe veniturile realizate in Romania sau in alt stat.

–         taximetristii care in 2011 au fost impusi in sistem real vor avea posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului pe baza de norma de venit. Pentru aceasta, ei vor completa formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat” pana la 31 ianuarie 2012.

–         se va mentine prevederea fiscala care impunea  impozitarea suplimentara a persoanelor care au mai multe case, precum si a detinatorilor de masini cu motoare 2.000 de cmc. Astfel, impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi va ramane in continuare dublu, iar persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri vor achita impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua  cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu.

–         firmele cu o cifra de afaceri pana la 100.000 euro au obligatia sa depuna declaratia unica o data la trei luni, nu lunar ca pana acum.

–         firmele care isi platesc datoriile catre stat de la 1 ianuarie si pana la jumatatea anului viitor vor beneficia de reducerea la jumatate a penalitatilor.

author avatar
Arpad Dobre
699 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger