AcasăNewsCOD RUTIER 2023. Sancțiuni mai DURE pentru vitezomani: Ce riscă cei care...

COD RUTIER 2023. Sancțiuni mai DURE pentru vitezomani: Ce riscă cei care depășesc viteza cu mai mult de 100 de km/h

vitezomaniCOD RUTIER 2023. Sancțiuni mai DURE pentru vitezomani: Ce riscă cei care depășesc viteza cu mai mult de 100 de km/h

Veşti importante pentru şoferi. De acum încolo, conducătorii auto trebuie să aibă mare grijă atunci când apasă acceleraţia, altfel riscă să rămână fără permis.

Asta prevede o propunere de modificare a Codului Rutier pentru cei care depăşesc viteza legală cu peste 100 km/h.

Depășești viteza cu peste 100 km/h, 6 luni fără permis

Senatul a adoptat luni, 20 martie, un proiect legislativ ce are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Acesta stipulează că depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h se sancţionează cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile şi majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte similare.

Proiectul, iniţiat de parlamentari din tot spectrul politic, are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „în sensul instituirii pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile – este un nou prag de depăşire a vitezei legale, majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte de depăşire a vitezei legale cu mai mult 100 km/h într-un interval de şase luni, reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului cu privire la depăşirea menţionată, precum şi instituirea confiscării autovehiculului dacă în perioada de şase luni de reţinere a certificatului de înmatriculare/înregistrare, acesta este identificat în trafic”, se precizează în raportul întocmit la comisiile de specialitate.

Se confiscă și mașina

Acum, în forma nouă proiectul legislativ ce urmează să ajungă la votul decisiv al deputaților introduce în Codul rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia șoferii vor risca amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile.

Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, semnat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

author avatar
Andreea Vlad
492 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger