AcasăNewsEXPLOZII ÎN TOATĂ LUMEA. De ce sar în aer combinatele chimice și...

EXPLOZII ÎN TOATĂ LUMEA. De ce sar în aer combinatele chimice și sondele de petrol și gaze? Coincidență sau sabotaj?

Cod rușu, din România în Dubai. Seria neagră a exploziilor: coincidență sau sabotaj?

O serie neagră de explozii care s-au produs anul acesta în mai multe țări, inclusiv în România, ridică o serie de întrebări despre siguranța siturilor și instalațiilor petrochimice dar și despre măsurile de protecție împotriva unor posibile acte de sabotaj sau de natură teroristă.

Pe harta dezastrelor din acest an continuă, ca și anul trecut, să apară steaguri roșii mai peste tot în lume. Toate au un punct comun: explozii legate de industria chimică și petrolieră.

Riscuri de sabotaj, riscuri de terorism

Mai conectate ca niciodată, uzinele și instalațiile strategice se confruntă, astfel, cu noi provocări într-o perioadă în care profitul și viteza dictează ritmul producției.

Riscurile prezentate de hidrocarburi, utilizate pe scară largă în toate sectoarele, sunt duble: pe de o parte, riscul generat de gaze și lichide (sufocare, incendiu sau explozie), deoarece majoritatea hidrocarburilor sunt inflamabile și, pe de altă parte, toxicitatea (prin inhalare, ingestie, contact cu pielea), care variază în funcție de produse, uneori ridicată, cu risc cancerigen pentru unele dintre ele.

Actori malefici, conflicte și interese

Pe de altă parte, industria petrochimică a devenit o țintă principală pentru infractorii cibernetici, cu numeroase tentative de sabotaj, și se află de mult și în vizorul teroriștilor.

Autoritățile de securitate din mai multe țări au atras de-a lungul timpului atenția asupra vulnerabilității sectoarelor stratregice în fața amenințărilor simetrice și asimetrice.

Interesele marilor companii se ciocnesc uneori cu conflictele regionale și nu puțini actori malefici sunt interesați să provoace destabilizări, întreruperi în lanțurile de producție și aprovizionare, cu consecințe uneori pe termen lung.

Coincidență sau nu, acest sector strategic înregistrează incidente în lanț, unele de-a dreptul dramatice. Iată o scurtă cronologie.

explozie

Explozia de la Combinatul Azomureș

În noaptea de marți spre miercuri, 7 iulie, o explozie a avut loc la staţia de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureş, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țara noastră.

Deflagrația i-a înspăimântat pe locuitorii din Târgu Mureș, un mesaj RO-ALERT a fost lansat iar explozia a fost vizibilă de la mare depărtare. O persoană a fost rănită, fiind internată în spital cu o fractură la o mână.

explozia navodari

Infernul de la Petromidia

Anterior episodului Azomureș, la mai puțin de o săptămână, o puternică explozie, urmată de un incendiu violent, s-a produs, la 2 iulie, la Rafinăria Petromidia din Năvodari, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie.

S-a decis activarea Planul Roșu de intervenție, peste 100 de pompieri intervenind. În urma exploziei, o persoană și-a pierdut viața și cinci au fost rănite. Doi dintre răniți, cu arsuri, au fost transferați în Germania.

„Nuclearele” din Beirut

În luna august a anului trecut, două uriașe explozii au distrus zona portuară a capitalei Libanului, Beirut. La 4 august, o primă explozie, și apoi o a doua, au provocat o adevărată catastrofă: peste 200 de persoane și-au pierdut viața iar alte 6500 au fost rănite. Deflagrația, care s-a resimțit și în nordul Israelului și în Cipru, a lăsat 300.000 de oameni fără acoperiș deasupra capului.

Cauzele sinistrului rămân necunoscute dar potrivit mai multor surse, el s-a produs la un terminal petrolier sau la o instalație unde erau depozitate produse chimice. Autoritățile din Liban au declarant că explozia a fost cauzată de un material puternic exploziv care fusese confiscat și depozitat de mulți ani.

Explozie la una din cele mai mari rafinării din Indonezia

La 29 martie, un incendiu uriaș, după o explozie puternică, ale cărei cauze au rămas necunoscute, a izbucnit la rafinăria Balongan de pe insula Java, la aproximativ 200 km de capitala Jakarta, în Indonezia. Cel puțin douăzeci de persoane au fost rănite. 1.000 de persoane au trebuit să fie evacuate din zona înconjurătoare.

Rafinăria, situată în Indramayu, funcționează de la mijlocul anilor 1990. Are o capacitate de rafinare de aproximativ 125.000 de barili pe zi și prelucrează în principal țiței extras în Indonezia.

Incendiu masiv la rafinăria Tondguyan din Teheran

La 3 iunie, un uriaș incendiu a cuprins o rafinărie din Iran. „Incendiul a izbucnit la linia de gaze lichefiate a rafinăriei Tondguyan”, a declarat televiziunea de stat.

Potrivit agenției oficiale Irna, rafinăria, în funcțiune din 1968, aparține Companiei de rafinare a petrolului din Teheran și are o capacitate de 250.000 de barili pe zi. Un purtător de cuvânt al companiei a respins „orice speculație cu privire la un act de sabotaj”.

Incendiul a venit la câteva ore după ce marina iraniană a anunțat  scufundarea uneia dintre cele mai mari nave ale sale, în Marea Arabiei, după ore întregi de luptă cu un incendiu de origine obscură.

Explozie la o fabrică de chimicale din Illinois, SUA

La 14 iunie, un violent incendiu a făcut ravagii la o fabrică Lubrizol din Statele Unite, în Rockton, Illinois. Toți locuitorii au fost evacuați pe o rază de peste un kilometru, după o „explozie imensă”.

Autoritățile locale au avut puțin timp să reacționeze și să dispună evacuarea locuitorilor. Uzina din Rockton produce uleiuri și lubrifianți pentru industrie și are aproximativ 200 de angajați.

Explozie apocaliptică în Marea Caspică

Cauzele acestei impresionante deflagrații, care a avut loc în noaptea de duminică 4 iulie, rămân necunoscute, dar o primă pistă sugerează că ar fi vorba de o erupție a unui vulcan noroios aflat pe fundul Mării Caspice.

Marea Caspică are o concentrație ridicată de vulcani noroioși care erup aruncând atât noroi cât și gaze inflamabile. Purtătorul de cuvânt al companiei petroliere Socar, Ibrahim Ahmadov a declarat că explozia a avut loc la aproximativ 10 km de zăcământul de gaz Umid, situat la 75 km de coasta capitalei Baku.

Explozie la o fabrică de plastic din Thailanda

La 5 iulie la orele dimineții, o puternică deflagrație a zguduit o fabrică de plastic de lângă Bangkok. Cel puțin o persoană și-a pierdut viața și cel puțin 27 de răniți au fost înregistrați, conform autorităților.

La orele prânzului, o uriașă coloană de fum negru se ridica la locul sinistrului și a fost vizibilă din centrul orașului Bangkok, la aproximativ 35 de kilometri distanță.

Explozia a avut loc în incinta unei fabrici a grupului taiwanez Ming Dih Chemical Co, instalată în apropierea aeroportului internațional al capitalei tailandeze. Cauzele sinistrului nu sunt încă elucidate.

Explozie și incendiu în principalul port din Dubai

Pompierii au reușit, în noaptea de miercuri spre joi, 8 iunie, să stingă un incendiu de mari proporții care a izbucnit în portul principal din Dubai, Jebel Ali, scrie France 24. Incendiul a fost cauzat de o explozie legată de prezența produselor inflamabile într-o navă container. Incidentul nu a provocat victime. Martorii spun că unda de șoc provocată de explozie s-a simțit și în clădirile din apropierea portului.

Nava în cauză transporta 130 de containere „dintre care trei conțineau materiale inflamabile”, a declarat poliția din Dubai posturilor de televiziune locale, adăugând că echipajul navei este format din 14 persoane.

Astfel de evenimente sunt rare în orașul-stat ultra-sigur, unul dintre cele șapte principate care alcătuiesc Emiratele Arabe Unite.

author avatar
Tudor Borcea
2.538 afisari

5 COMENTARII

  1. Borcea a adunat si el firimituri ca sa puna de un articol.
    Industria petrochimica IMPUNE IN PRIMUL RAND PROFESIONALISM ,DISCIPLINA TEHNOLOGICA , IAR SIGURANTA IN EXPLOATARE ESTE REZULTANTA .
    Majoritatea rafinariilor au DCS (sisteme de control distribuit) si aparatura de camp inteligenta prin care procesele petrochimice in mare parte nu mai sunt influientate de eruarile umane.
    Din dorinta de castig se amana reviziile ,reparatiile ,iar atunci cand se fac revizii in timpul scurt alocat nu se respecta prevederile documentatiei ,se fac carpeli ,improvizatii ,fapt pentru care apar asemenea nenorociri. Straparea unor protectii ,a unor interblocari tehnologice sunt deasemenea cauzer ale evenimentelor.
    Sabotajele au fost si sunt posibile acolo unde nu exista aparatura de supraveghere si avertizare ,acolo unde accesul la DCS nu este parolat sau accesul in zona este liber.
    Se neglijeaza aspectul inlocuirii unor oteluri speciale ,sau a utilizarii unor electrozi neconformi la sudura , se ignora controlul nedestructiv al sudurilor acolo unde avem presiuni si temperaturi ridicate.
    Avem si dovezi de prostie ,de incompetenta vezi accidentul de la Mihailesti , si cel din Liban .
    Sabotarea concurentei este un fapt real ca si spionajul economic ,este real acest razboi economic si trebuie sa dea de gandit nu numai patronajului ci si SISTEMELOR DE SECURITATE
    A STATELOR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger