AcasăNews„Cod roșu” de scumpiri în România. Prețul alimentelor de bază a explodat

„Cod roșu” de scumpiri în România. Prețul alimentelor de bază a explodat

scumpiri

Vești proaste pentru toți românii! Anul 2021 aduce scumpiri la multe dintre alimentele de bază. Uleiul s-a scumpit cel mai mult, potrivit datelor oficiale.

Prețurile alimentelor au crescut din pricina cererii globale puternice, fiind vorba despre cea mai mare creștere din ultimii 8 ani, transmite Romania TV.

Prețul uleiului, cea mai mare creștere anuală

Preţul uleiului a avut cea mai mare creştere anuală dintre componentele indicelui agregat, de aproape 28% în ianuarie. În luna decembrie, prețul acestui aliment întregistra o creştere anuală de 29%, potrivit indicelui lunar FAO.

Cerealele au cunoscut și ele o creștere semnificativă a prețului, până la 23,6%, de la 19% în luna precedentă. În aceste condiţii, indicele preţurilor cerealelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2014.

Preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere lunară dintre componentele indicelui agregat, de 8,1%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 7,6%, de la 5% în luna anterioară, până la cel mai ridicat nivel din luna mai 2017.

Se ieftinește carnea, dar se scumpesc lactatele

Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală cu mai bine de un punct procentual în ultimele două luni si a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2018. Preţul cărnii şi-a temperat declinul anual până la 7%, de la 10,8% în luna precedentă, după patru luni consecutive de creştere.

Carnea de pasăre a înregistrat, din nou, cea mai mare creştere lunară, pe fondul cererii globale susţinute, în condiţiile în care exporturile din mai multe ţări europene sunt restricţionate ca urmare a existenţei unor focare de gripă aviară.

author avatar
Andreea Vlad
373 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger