AcasăNewsCod rosu de furtuna in PSD

Cod rosu de furtuna in PSD

Votul pentru motiune a fost floare la ureche pentru Liviu Dragnea, dupa a inceput greul

Pesedistii au transpirat serios zilele trecute. Nu din cauza caniculei, tinute sub control de aerul conditionat, ci din cauza intalnirii de astazi cu Klaus Iohannis. Cand orice pas gresit facut de social-democrati in desemnarea viitorului premier ar putea arunca PSD-ul in opozitie.

Votul pentru motiune a fost floare la ureche pentru Liviu Dragnea dupa a inceput greul

Eliminarea fortata a lui Sorin Grindeanu a adus PSD-ul din nou la mana presedintelui – singurul care are dreptul de a desemna premierul. Iar cum relatia dintre Iohannis si social-democrati este una clar antagonica, pesedistii stau cu frica-n san pana la finalizarea procesului, chiar daca Opozitia e varza si nu exista nici un ”Guvernul meu” pe teava. La fel de adevarat este insa si ca in PSD nu mai gasesti de mult candidati de premieri la toate colturile partidului. De cand cu ”tanara garda”, mitul profesionistilor din PSD s-a spulberat si cu greu poate sa puna partidul, astazi, de un Guvern decent, asta daca ar intentiona sa desemneze oameni buni si pusi pe treaba si nu guristi de partid sau neica-nimeni servili. Cum partidul vrea, dupa episodul Grindeanu, sa se implice direct in desemnarea viitorului premier, o mana de lideri (printre care Nicolae Badalau, Mihai Fifor, Ilie Neacsu) s-au intalnit, ieri, in biroul lui Liviu Dragnea din Parlament – singurul loc securizat fata de ziaristi. Conform surselor, intalnirea ar fi debutat cu cinci nume pe lista scurta de premieri – Florin Georgescu, Mihai Fifor, Carmen Dan, Lia Olguta Vasilescu si Viorica Dancila – si s-ar fi terminat cu doar doua: Mihai Fifor si Carmen Dan.

Propunerea lui Fifor l-ar putea zgandari pe Iohannis

Daca informatia se confirma, pesedistii l-ar putea calca pe bataturi pe Klaus Iohannis inainte chiar de inceperea negocierilor propriu-zise. Si asta pentru ca presedintele Iohannis deja nu a fost de acord cu numirea lui Mihai Fifor intr-un post de ministru – eveniment petrecut in iulie 2015, cand premierul de atunci, Victor Ponta, l-a propus pe Fifor la Transporturi. ”Nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor”, a motivat Iohannis respingerea lui Fifor. Cum Fifor a evoluat doar ca parlamentar din 2015 si pana in prezent, este greu de pledat in favoarea obtinerii ”experientei manageriale” cerute de Iohannis. In plus, Klaus Iohannis este genul de om berbec care tine cu incapatanare la opiniile deja exprimate, prin urmare este greu de crezut ca-l va inghiti cu usurinta pe Fifor.  

Florin Georgescu spune ”pas”

Candidatul care ar inchide din start gura presedintelui este Florin Georgescu. Acesta nu intentioneaza insa sa se bage in ciorba fostilor sai colegi de partid, dupa cum a declarat, public, Ecaterina Andronescu. Concret, aceasta a povestit in direct ca a vorbit cu Georgescu iar acesta i-a spus ca nu este tentat de o cariera guvernamentala, o prefera pe aceea de la BNR. In plus ar avea si niste probleme de sanatate, ca urmare scaunul de premier il lasa rece – atitudine care mentine la un nivel ridicat temperatura pesedistilor, pana la consultarile cu Klaus Iohannis cel putin.

”Strada” spune si ea prezent in scandalul la zi

Numirea unui nou Guvern a reanimat ”strada” protestatara. Desi aceasta cerea vehement, in iarna, demiterea Guvernului Grindeanu, intre timp pare sa se fi razgandit din moment ce spune acum ca Executivul fata de care protesta seara de seara ”a fost demis de monstruoasa coalitie formata din PSD si ALDE”. Daca pozitia fata de fostul Guvern Grindeanu este oarecum confuza, ”strada” are in schimb o opinie clara fata de cum trebuie sa fie viitorul Cabinet. De aceea a sunat, ieri seara, goarna intalnirii pentru a cere in Piata Victoriei numirea unor ministri ”competenti si fara probleme cu Justitia”.

author avatar
Simona Badulescu
445 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger