AcasăNewsCod portocaliu de ninsoare...”rosie”

Cod portocaliu de ninsoare…”rosie”

Fenomenul, foarte rar in Romania, este cauzat de praful saharian, adus de un ciclon de pe continentul european

Vremea rea ar putea aduce un fenomen foarte rar in Romania, s-ar putea ca zapada cazuta sa aiba o nuanta portocalie inspre rosu, din cauza prafului din Sahara adus de un ciclon puternic cu epicentru in zona bazinului mediteraneean.

Fenomenul foarte rar in Romania este cauzat de praful saharian adus de un ciclon de pe continentul european

Chiar daca sunt sanse foarte mici ca fenomenul sa apara si in tara noastra, meteorologii spun ca ninsoarea rosie ar putea fi observata astazi, in regiunile din sud, aflate sub codul portocaliu. “In zona de sud a Peninsulei Balcanice, in zona Turciei si spre bazinul estic al Marii Negre sunt concentratii importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulatie sud-vest nord-est, motiv pentru care in partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, in zona Turciei, se vor inregistra la nivelul solului concentratii mai mari de praf saharian, pentru ca in aceste zone sunt precipitatii care sa ajunga la sol. Foarte probabil, si la sud de tara noastra, in suspensie, existand praf saharian, dar la concentratii mai mici, sa se consemneze depozite la nivelul solului. Este antrenata o masa de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian. Exista  o probabilitate foarte mica pentru concentratii reduse de praf saharian sa se depuna in primele ore in sud-estul Romaniei, Dobrogea si Baragan. Dar pentru ca vorbim de concentratii foarte mici, foarte putin probabil sa coloreze zapada in rosu, asa cum se intampla frecvent in zona Alpilor la sfarsit de iarna,  a explicat meteorologul Gabriela Bancila.

author avatar
Catalin Dumitrescu
284 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu a fost ninsoare rosie,intre orele 07,00 si 08,00/23.03.2018 zapada avea o culoare crem spre bej sahara=culoare ca aceea de pe unele autoturisme,dupa care a fost acoperita de alt strat normal.Unii comentatori afirma ca nu s-a mai pomenit,ba da a mai fost,mai ales ploi ce au lasat pe masini acelasi material carat din Sahara.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger