AcasăNewsCoalitia a impartit cartile alegerilor din 2012: Pacaliciul e la USL!

Coalitia a impartit cartile alegerilor din 2012: Pacaliciul e la USL!

Dupa ce si-au facut toate socotelile, liderii Coalitiei au decis ca alegerile comasate le vor aduce cele mai multe procente

Democratii incearca sa bage pe gatul opozitiei comasarea alegerilor, la pachet cu reducerea numarului de parlamentari.

Dupa ce si-au facut toate socotelile, liderii Coalitiei au decis ca alegerile comasate le vor aduce cele mai multe procente

Liderii Coalitiei au convenit, ieri dimineata, sa suprapuna alegerile locale cu cele parlamentare, solutie inacceptabila in opinia PSD si PNL. Pentru a contracara din start reprosurile si acuzatiile opozitiei, puterea a decis sa legifereze modificarea la pachet cu reducerea numarului de parlamentari, masura greu de criticat fara pierderi masive de imagine. Iar ca UDMR sa fie de acord atat cu comasarea, cat si cu reducerea numarului de alesi, PDL a acceptat la randul lui vot mixt pentru Camera Deputatilor (65% dintre deputati sa fie alesi uninominal, iar restul de 35%  pe lista nationala de compensare), cu conditia ca numarul total sa nu depaseasca 301. Cat priveste Senatul, s-a decis sa ramana cu 88 de parlamentari (cite doi pentru fiecare judet si cate unul pentru fiecare sector al Capitalei), toti alesi uninominal dintr-un singur tur. Cifre care arata ca senatorii, care dau atata bataie de cap actualei puteri, vor trebui sa “cotizeze” la reforma parlamentara cu aproximativ 20 de alesi in plus fata de Camera Deputatilor.

Revenind strict la modificarile convenite, trebuie spus si ca PDL doreste sa se stipuleze in mod expres interdictia candidaturii concomitente la doua functii alese nominal (pentru un loc de parlamentar si unul in administratia locala), pentru a se evita astfel orice incurcaturi. Respectiv situatiile in care o persoana castiga in ambele locuri, opteaza pentru o functie, iar pentru ocuparea celeilalte trebuie organizate noi alegeri.

UDMR lasa inca o data Opozitia cu buza umflata

La finalul intalnirii liderilor Coalitiei, UDMR si-a asumat public intelegerea, prin vocea liderului Kelemen Hunor: “Noi am discutat luni in coalitie cateva principii si se contureaza o decizie, un compromis atat din partea noastra, cat si din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu totii inseamna comasarea alegerilor anul viitor, undeva in noiembrie, ramanerea la sistemul bicameral, cu reducerea numarului de parlamentari”. Singurul aspect ramas in discutie, a precizat liderul UDMR, este acum modul de promovare, respectiv decizia de a trece proiectele prin Parlament prin asumarea raspunderii. Pozitia adoptata de UDMR nu poata decat sa dezamageasca profund Opozitia, care mai spera sa scape de comasarea alegerilor cu ajutorul parlamentarilor maghiari. Fapt recunoscut public de Crin Antonescu care, odata cu amenintarea depunerii unei motiuni de cenzura in cazul asumarii raspunderii pentru comasarea alegerilor, declara ca trebuie vorbit cu UDMR, de parlamentarii maghiari depinzand reusita demersului de contestare. Tinand insa cont de declaratia facuta de Kelemen Hunor, se poate conchide ca sperantele Opozitiei s-au spulberat, iar capcana intinsa de PDL s-a inchis perfect de aceasta data.

[poll id=”139″]

author avatar
Simona Badulescu
442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger