AcasăNewsClasa pregatitoare – inscriere, termene, conditii, documente

Clasa pregatitoare – inscriere, termene, conditii, documente

Clasa pregatitoare se va organiza si va functiona in cadrul invatamantului primar (dar si in imobilele gradinitelor), iar inscrierile incep pe 2 aprilie 2013.

Clasele pregatitoare vor functiona si in incintele gradinitelor

Potrivit propunerilor Ministerului Educatiei, fiecare unitate de invatamant va pune la dispozitie si informatii referitoare la locul de desfasurare a activitatii corespunzatoare clasei pregatitoare (in scoli sau gradinite).

Conditii de inscriere

In clasa pregatitoare se vor putea inscrie, pentru anul scolar 2013-2014, copiii care implinesc varsta de sase ani:

–         pana la 31 august 2013, inclusiv;

–         in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. In acest caz, inscrierea se face  la solicitarea parintilor.

Copiii care implinesc varsta de sapte ani pana la 31 august 2013, inclusiv, pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I, chiar daca nu au parcurs, anterior, clasa pregatitoare. De asemenea, la solicitarea parintilor, in clasa I vor putea fi inscrisi copiii care implinesc sapte ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Scoli vizate

Parintii pot opta pentru inscrierea la scoala de circumscriptie (in aceasta situatie, copilul este automat inscris) sau pentru o alta unitate de invatamant (in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor de departajare). In acest caz, parintele poate solicita ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat, pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care a facut initial optiunea.

Criterii de departajare

Daca  numarul cererilor de inscriere de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate urmatoarele criterii de departajare:

–         copilul are un anumit tip de handicap;

–         este orfan de unul sau de ambii parinti;

–         provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial;

–         are un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant dorita.

Termene si documente

Inscrierile vor avea loc in doua etape. Prima etapa este programata in perioada 2-22 aprilie (de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 20.00, si sambata, intre orele 8.00 si 13.00), iar a doua, intre 8 si 17 mai (participa doar copii care nu au fost inscrisi in prima etapa). Actele necesare la inscriere sunt:

–         cerere-tip de inscriere;

–         copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal;

–         certificatul de nastere al copilului;

–         documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare / clasei I (acolo unde este cazul).

Detalii vor fi oferite, dupa data de 25 martie, pe site-urile inspectoratelor scolare judetene si al Municipiului Bucuresti, precum si pe www.edu.ro (rubrica „inscrierea in invatamantul primar 2013”).=

author avatar
Arpad Dobre
590 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger