AcasăNewsClarificări ale Millennium Building Development pentru purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice...

Clarificări ale Millennium Building Development pentru purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, preotul Francisc Doboş

Millennium Building Development SRL (MBD) se vede nevoită să informeze corect opinia publică luând atitudine faţă de informaţiile false şi deopotrivă calomnioase adresate prin intermediul mass media de către preotul Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB), privind invocata ilegalitate a proiectului Cathedral Plaza şi acuzele grave legate de posibile acte de corupţie.

Este neîndoilenic faptul că actualul nivel al conflictului de vecinătate dintre proprietarul clădirii Cathedral Plaza, Millennium Buillding Development, si proprietarul Catedralei Sf. Iosif, ARCB, a ajuns la un nivel imposibil de acceptat, agresiunile şi efervescenţa proprietarului vecin al MBD fiind imposibil de explicat în prezent cu argumente logice, câtă vreme, niciodată, ARCB nu a fost în măsură să facă dovada unui prejudiciu real/cert care să poată fi constatat direct sau indirect, printr-o exeprtiză tehnică în construcţii asupra propriei clădiri.

Reamintim faptul că ARCB a fost cea care a refuzat să permită reprezentanţilor Millennium să intre în incinta Catedralei Sf. Iosif pentru a o exeprtiza şi pentru a stabili măsurile ce s-ar fi dovedit necesare pentru punerea acesteia în siguranţă, având în vedere starea monumentului istoric, vechi de peste 140 de ani, niciodată consolidat. Aceeaşi ARCB a fost cea care a refuzat în anul 2006, după un an şi jumătate de demersuri judiciare iniţiate de MBD, executarea unor hotărâri judecătoreşti irevocabile obţinute de vecinul Millennium în sensul expertizării clădirii vecine, tocmai pentru a nu lăsa să se întrevadă lipsa unui mobil justificat pentru conflictul de vecinătate generat.

Reamintim că proiectul imobiliar Cathedral Plaza a fost iniţiat doar în urma unor lungi discuţii dintre dezvoltator şi reprezentanţii ARCB, discuţii ce s-au finalizat, după acceptatea pretenţiilor ARCB, cu un acord expres în vederea susţinerii dezvoltării imobilului de birouri în imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif, cu scopul declarat de a reuni punerea acesteia în valoare, aşa cum se întâmplă în toate marile metropole ale lumii.

Reamintim ca ARCB a trimis la Ministrul Culturii, Ministrul Lucrărilor Publice şi la Primarul General al Municipiului Bucureşti, Adresa nr. C-890, prin care îşi exprima mulţumirea faţă de proiectul arhitectural ce i-a fost prezentat subliniind că: „… din punct de vedere structural, clădirea nu va pune probleme deosebite şi nu va periclita stabilitatea catedralei”, dar şi că „… proiectul vizionat de noi va contribui la transformarea pozitivă a acestei zone a oraşului. Piaţa nou creată va constitui un spaţiu public de valoare în evidenţierea catedralei în oraş şi în susţinerea spaţiilor publice din vecinătatea Căii Victoriei”, pentru ca la final, să sublinieze „în acest sens Arhiepiscopia Romano – Catolică îşi dă acordul pentru realizarea proiectului clădirii „Cathedral Plaza”.

După cum se poate observa cu uşurinţă, la acel moment, ARCB nu considera clădirea ce urma să fie edificată nici “imorală” şi nici “o ameninţare” la adresa securităţii Catedralei, ci dimpotrivă.   Preotul Francisc Dobos  pare aşadar să se disocieze de poziţia explicită a ARCB şi să fi uitat cu desăvârşire acest fapt, ceea ce ar trebui sa facă pe orice persoană de bună credinţă să privească cu multă atenţie şi să se îndoiască de acum înainte  de veridicitatea celorlalte afirmaţii ale sale.

Afirmaţiile repetate ale preotului Doboş, potrivit cărora clădirea ar fi fost construită “ilegal” sunt total mincinoase. Aşa cum am arătat în repetate rânduri, MBD a edificat clădirea pe baza unei autorizaţii de construcţie în vigoare la acel moment, emisă de Primăria sectorului 1 unde se situează proprietatea, singura entitate abilitată de legea atunci în vigoare, iar lucrările s-au desfăşurat exclusiv pe durata de valabilitate a acestei autorizaţii. Anularea autorizaţiei a intervenit ulterior finalizării construcţiei şi nu îşi poate produce efecte retroactive privind “legalitatea cladirii”. Preotul Doboş cunoaşte foarte bine faptele, dar profită de complexitatea situaţiei juridice şi minte constant sub acest aspect pentru a încerca să manipuleze opinia publică.

Aşa fiind,

Somăm public purtătorul de cuvânt al ARCB, preotul Francisc Doboş, să înceteze toate acuzele false aduse în prezent MBD ce afectează grav atât imaginea dezvoltatorului, prin actualul său proprietar, cât şi Municipiul Bucureşti, prin reprezentanţii săi.

Somăm public purtătorul de cuvânt al ARCB, preotul Francisc Doboş, să înceteze demersurile abuzive la adresa proprietăţii Millennium Building Development SRL, câtă vreme nu există niciun prejudiciu direct adus lăcaşului de cult, Catedrala Sf. Iosif, problema legalităţii autorizaţiei de construire intrată deja în circuitul civil urmând a fi soluţionată pe căile legale reglementate de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, între autoritatea admistrativă competentă şi titularul autorizaţiei, proprietar al clădirii.

Somăm public purtătorul de cuvânt al ARCB, preotul Francisc Doboş, să explice bucureştenilor modalitatea în care s-a obţinut sentinţa civilă nr. 2520 din data de 28.06.2012, emisă de către Tribunalul Dâmboviţa, hotărâre inopozabilă MBD, ce se încearcă, deopotrivă abuziv, a fi pusă în executare împotriva MBD, dar printr-un terţ, Primarul Municipiului Bucureşti.

MBD este convinsa că ARCB a apelat la o “strategie” procesuală nedemnă pentru statutul său în societate, şi anume a provocat un proces prin persoane interpuse, într-un alt oraş decât Bucureştiul, omiţând să indice instanţei citarea în cauză a proprietarului clădirii a cărei demolare era solicitată.  Pe această cale, MBD, care nu a avut cunoştinţă de purtarea procesului, a fost pus în imposibilitatea absolută de a se apăra.  În mod cel puţin “surprinzător” şi profound criticabil, instanţa a omis şi ea citarea proprietarului clădirii.  Aşa s-a ajuns la hotărârea invocată cu atâta patos de către ARCB !  Din păcate insă, această situaţie nu pare a fi de natură să îi tulbure preotului Doboş conştiinta sau “convingerile”.

Reamintim că pe rolul instanţelor din Bucureşti există mai multe litigii în care ARCB a solicitat în contradictoriu cu Millennium demolarea clădirii, de fiecare dată instanţele apreciind, în urma prezentării argumentelor noastre legale, că respectivul imobil nu se impune a fi demolat.

Millenium Building Development, prin actualul său proprietar, este străină de conflictul deja istoric şi îşi reafirmă atât dorinţa de bună vecinătate, cât şi deschiderea identificării unei soluţii amiabile, ulterioare unor eventuale expertize de amploare efectuate cu experţi interni şi internaţionali, care să analizeze siguranţa celor două clădiri vecine. Este evident că numai un dialog raţional şi constructiv între reprezentanţii instituţiei de cult şi actualul proprietar al MBD poate determina găsirea soluţiei închiderii acestui conflict de vecinătate, inclusiv cu respectarea în integralitate a tuturor înţelegerilor anterioare.

Sursa foto: economica.net

author avatar
eNational
411 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger