Consiliul Județean Ilfov, prin Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, va efectua în perioada 1-2 septembrie 2021 tratamente pentru combaterea și distrugerea buruienii ambrozia.
Acțiunea se va face terestru, după ora 9:30, prin pulverizare cu pompe de mână folosindu-se produsul Clinic Xpert sau prin tăiere acolo unde dimensiunea plantei nu permite intervenția prin erbicidare. Produsul Clinic Xpert este toxic pentru albine, pești si organisme acvatice.
Tratamentele se vor aplica, conform programului, pe următoarele drumuri aflate în administrarea Consiliului Județean Ilfov:
DJ 402 (Măineasca-Petrăchioaia, Petrăchioaia-Vânători)
DJ 101A (Snagov-Gruiu)
DJ 101N (Ciolpani-Izvorani)
DJ 401 (Bragadiru-Mărgurele)
DJ 602 (A1-Ciorogârla)
DJ 401D (Crețești-Copăceni)
“Acțiunea Consiliului Județean Ilfov trebuie completată de acțiuni similare în localități, precum și pe terenurile private unde apare ambrozia. Sănătatea ilfovenilor este prioritară pentru Consiliul Județean Ilfov! Acțiunea de combatere a ambroziei trebuie făcută împreună, autorități publice – populație.” declara în luna iunie, la începutul campaniei de combatere a ambroziei Ștedan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov. “Potrivit legii 62/2018 ,,(1) Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.” a adăugat acesta.
Conform Ministerului Sanatatii: sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.
Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.
Din datele oferite de Ministerul Sănătății din România, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.”