AcasăNewsCîțu face dezinfectanți din băuturile alcoolice confiscate

Cîțu face dezinfectanți din băuturile alcoolice confiscate

Alcoolul din executările silite va fi transformat în spirt medicinal

Ministerul Finanțelor a decis să scoată din depozite tot alcoolul și toate băuturile alcoolice confiscate de stat și să le transforme în dezinfectanți. Pentru că bugetul stă prost, băuturile alcoolice bune pentru consumul uman vor fi vândute operatorilor autorizați.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a decis să suspende temporar o anomalie a Codului Fiscal, menținută în mod dubios de toate guvernele, aceea de a distruge alcoolul confiscat. Astfel, pe perioada stării de urgență, alcoolul și băuturile alcoolice confiscate de stat vor fi valorificate în scopul transformării acestora în dezinfectanți, precum și în scopul vânzării către populație, pentru a mai aduce bani la buget. ”În contextul regimului stării de urgență care impune măsuri excepționale, este necesar ca România să dispună în cât mai scurt timp de bunurile necesare pentru aplicarea planurilor de acțiune specifice. Având în vedere contextul actual impus de epidemia Covid-19, s-a ajuns la epuizarea stocurilor de alcool sanitar și produse dezinfectante și se impune în consecință asigurarea necesarului de alcool etilic denaturat utilizat la fabricarea acestui tip de produse, în scopul fluidizării operaționale, ca timp și eficiență. În prezent, în legislația cu caracter special referitoare la valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului nu există prevederi referitoare la valorificarea alcoolului și băuturilor alcoolice, deoarece Codul Fiscal prevede că alcoolul și băuturile alcoolice se distrug”, se arată în expunerea de motive a actului normativ al Guvernului privind unele măsuri financiar-fiscale.

Statul anormal

Motivul pentru care Legea Codului Fiscal prevede distrugerea alcoolului și băuturilor alcoolice confiscate este încă neclar, având în vedere faptul că statul mai cheltuia și bani ca să le distrugă. Potrivit, Ministerului de Finanțe, din practica organelor de valorificare a rezultat că există cantități însemnate de alcool și băuturi alcoolice intrate în proprietatea privată a statului prin confiscare, pentru care, conform procedurilor legale în vigoare, s-a procedat la distrugerea acestora, deși nu întotdeauna se impunea acest lucru. ”Printre motivele confiscării bunurilor de natura alcoolului și băuturilor alcoolice regăsim situații care țin de nerespectarea regimului legal de producție, deținerea și circulația produselor accizabile, de regimul vamal fără a cunoaște dacă acestea sunt improprii consumului sau utilizării umane. De asemenea, pentru situațiile în care bunurile de natura alcoolului și băuturilor alcoolice ar fi improprii consumului sau utilizării umane, există posibilitatea procesării, denaturării sau transformării acestora, după caz. Pe de altă parte, procedura de distrugere reclamă efectuarea de cheltuieli aferente, indemnizațiile comisiei de distrugere, cheltuieli cu prestațiile agenților economici care distrug în fapt bunurile, cheltuieli cu protecția mediului și, având în vedere cantitățile însemnate de alcool și băuturi alcoolice intrate în proprietatea privată a statului prin confiscare, supuse distrugerii, rezultă un cuantum însemnat al cheltuielilor de distrugere, care ar putea fi diminuate dacă distrugerea acestor bunuri s-ar rezuma doar la acelea care nu pot face obiectul comercializării, atribuirii cu titlu gratuit sau procesării ulterioare”, susține Ministerul de Finanțe.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
948 afisari

2 COMENTARII

  1. s-a ajuns ca de la 5 roni sticla de 1/2 l spirt medicinal sa coste acum 18 roni !!!!
    Cum e posibil? ALO dle Câțu se aude?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger