AcasăNewsCiteste AICI schimbarile noul an de invatamant, anuntate de ministrul Daniel Funeriu

Citeste AICI schimbarile noul an de invatamant, anuntate de ministrul Daniel Funeriu

Ministrul Daniel Funeriu a anuntat duminica schimbarile noului an de invatamant care incepe luni, 12 septembrie. Scoala incepe cu trei zile mai devreme fata de alti ani, iar elevii vor intra in vacanta de vara cu o saptamana mai tarziu, dar vor avea doua saptamani de vacanta in plus dupa sarbatorile de iarna si cea de Paste.

Structura anului scolar

Semestrul intai al anului scolar 2011-2012 incepe in 12 septembrie si se finalizeaza in 23 decembrie. Dupa sase saptamani de curs, elevii din clasele I-IV vor avea o scurta vacanta de o saptamana, din 24 octombrie pana luni 31 octombrie.

Daca inceputul de an incepe mai devreme cu trei zile, vacanta de iarna se prelungeste cu o saptamana, pana in 15 ianuarie, pentru ca elevii sa poata sta mai mult acasa dupa sarbatori.

In noua configuratie, semestrul intai va avea trei luni, din 12 septembrie pana in 23 decembrie, iar al doilea cinci luni, din 16 ianuarie pana in 22 iunie, cu o vacanta din 7 pana in 22 aprilie.

In schimb, vacanta de vara va fi mai scurta, pentru ca va incepe in 23 iunie 2012 si se va incheia in 9 septembrie. Ceea ce inseamna ca anul scolar viitor va incepe cu alte trei zile mai devreme decat acest an.

Noutatea absoluta: evaluarea elevilor la inceput de an

Noutatea absoluta pentru noul an scolar este evaluarea tuturor elevilor la inceput de an scolar si la sfarsitul acestuia. Cat stiu elevii la inceput de an si cum evolueaza pana la incheierea lui vor fi trecute in „foaia de parcurs”, nu in catalog, iar rezultatele ii vor ajuta pe directorii scolilor sa aiba o imagine reala a tuturor elevilor, iar parintii sa stie ce nivel au copii lor.

Inainte ca schimbarile din invatamant sa intre in vigoare odata cu inceperea anului scolar 2011-2012, ministrul Educatiei a lansat actiunea de stopare a fraudei la examenele nationale, a plagiatului in cercetare si a nepotismelor din functiile de conducere.

Pentru a suplini cadrele didactice care nu fac cinste scolii, ministrul Educatiei i-a invitat pe titulari sa predea peste norma de baza, fiind platiti cu ora. Mai mult, le-a cerut inspectorilor generali sa predea intre doua si patru ore, acolo unde este posibil. Cu toate aceste miscari, si anul scolar 2011-2012 va avea procentul lui de necalificati, mai putini insa fata de ceilalti ani, spune ministrul Funeriu.

Mai mult, sistemul se descentralizeaza, iar directorii de scoli vor manageria plata cu ora pentru suplinitori, pensionari si asociati, dar si concursurile de titularizare, care de anul viitor vor fi organizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant.

Un control riguros al absentelor elevilor

O cauza a rezultatelor de la bacalaureat a reprezentat-o, in opinia autoritatilor, si numarul mare de absente, astfel ca Ministerul Educatiei a impus din toamna controlul riguros al absentelor elevilor, dar si al cadrelor didactice.

Elevii au adunat in primul semestru al anului scolar 2010-2011 peste 30 de milioane de absente, echivalent a 3.457 de ani de absente, majoritatea la liceeni, situatie care s-a reflectat si in rezultatele slabe de la bacalaureat.

Schimbarea esentiala in anul scolar 2011 – 2012 este una de atitudine generala, este de parere ministrul Daniel Funeriu.

Si pentru ca s-a stabilit ca sunt probleme la citirea si intelegerea unui text, elevii vor avea din acest an scolar ora speciala de lectura.

Schimbari au fost aduse si in configuratia ciclurilor de invatamant

Elevii care incep clasa a V-a in anul scolar 2011-2012 vor sta in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a, la sfarsitul acestui ciclu vor sustine evaluarea nationala obligatorie care contine cinci probe, respectiv sase pentru minoritati si admiterea in liceu organizata la nivelul scolii.

De asemenea, elevii care in acest an scolar intra in clasa a VIII-a vor sustine la sfarsitul liceului examenul de bacalaureat de tip nou, asa cum prevede Legea educatiei.

Masura privind introducerea costului standard per elev si a principiului „finantarea urmeaza elevul” se aplica, potrivit Legii educatiei, din anul 2012.

Si tot din 2012 trebuia ca Educatia sa primesca 6% din PIB. Numai ca Executivul a anuntat clar ca nu sunt bani, iar masura alocarii a 6% din PIB se amana pentru 2013, tot asa cum s-a amanat continuu alocarea a 4% din PIB, desi fosta lege prevedea clar acest lucru.

Noul an scolar va incepe si cu 1.500 de scoli mai putin, desfiintate in mandatul ministrului Daniel Funeriu. Este vorba de acele scoli „ghetouri educationale”, cum le numea ministrul Educatiei, sau de unitati care au prea putini elevi ca sa poata functiona in conditiile prevazute de lege. Astfel, in anul scolar care incepe luni elevii vor invata in aproximativ 6.500 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, cu 25 la suta mai putine decat in anul scolar precedent.

Majoritatea scolilor, cu autorizatie sanitara de functionare

La inceput de an scolar, majoritatea scolilor au autorizatie sanitara sau sunt pe punctul de a obtine aceste avize. La fel de bine stam si la capitolul cadre didactice, autoritatile anuntand ca nu se pune problema sa nu fie personal la clase.

Dar, din pacate, profesorii nu vor avea nici in 2012 mai multi bani. „Astea ne sunt resursele”, se scuza autoritatile. Daca insa vor avea timp, profesorii ar putea sa-si rotunjeasca veniturile la plata cu ora sau, de ce nu, cu eternele meditatii, mai ales ca de anul viitor cu examenele nu mai este de glumit.

Indiferent de cat de buna sau moderna ar fi scoala, fara oameni de calitate, daruiti meseriei este greu de crezut ca s-ar putea avansa prea mult. Elevii trebuie sa capete placea de a invata, profesorii rabdarea de a-i instui, iar familia grija pentru educatia copiilor.

80% din profesori sunt titulari

“ In ceea ce priveste posturile din sistem, sunt acoperite in procent de 100%. Am estimat ca, in lipsa unor masuri de exigenta, am fi avut cateva zeci de cadre didadctice care ar fi intrat in sistem fara a fi avut pregatirea necesara. 80% sunt titulari, 18% suplinitori (cadre didadctice care au luat note convenabile la teste), 1,9% pensionari si personal asociat 0,6%” a declarat duminica Funeriu.

“Am centralizat situatia manualelor scolare. Peste 99% din copii vor avea manualele pe banci in prima zi de scoala. 100% din copiii de clasa I au manual noi. Un sfert din manual sunt noi pentru toti copiii”, mai spune ministrul.


1.329 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger