Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a anunţă ca a semnat marţi un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva Parlamentul şi de a organiza alegeri anticipate, informează presa din Chișinău. În acest caz, Dodon nu ține cont de suspendarea sa din funcția de președinte al țării, venită după scandalul care a creat haos pe scena politică a Republicii.

Anunţul lui Dodon fost făcut după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocat în dimineaţa zilei de marţi. Membrii CCS au cerut Procuraturii Generale şi Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) să prezinte în regim de urgenţă raportul Kroll 2, care anchetează „Furtul Miliardului” din băncile Moldovei. După şedinţă, Igor Dodon a declarat presei că Guvernul, Parlamentul şi Comisia de investigare a fraudelor bancare vor solicita direct de la compania internaţională Kroll detalii despre investigaţiile făcute.
Membrii CSS au mai solicitat BNM şi Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor să informeze zilnic Consiliul despre toate fluxurile de mijloace financiare care ies din Republica Moldova. Ei susţin că ar avea informaţii despre tentative de scoatere a unor sume importante din ţară.
La aceeaşi şedinţă, membrii CSS au calificat ultimele decizii ale Curţii Constituţionale drept arbitrare şi au acuzat că ele „atentează asupra securităţii naţionale”.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve Parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termenul prescris de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat „preşedinte interimar”.
Pavel Filip, președintele interimar al Republicii Moldova, a anunţat duminică dizolvarea Parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM – care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul Guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.