AcasăNewsCircul continuă la Chișinău.  Președintele suspendat anulează alegerile anticipate și dizolvarea Parlamentului

Circul continuă la Chișinău.  Președintele suspendat anulează alegerile anticipate și dizolvarea Parlamentului

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a anunţă ca a semnat marţi un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva Parlamentul şi de a organiza alegeri anticipate, informează presa din Chișinău. În acest caz, Dodon nu ține cont de suspendarea sa din funcția de președinte al țării, venită după scandalul care a creat haos pe scena politică a Republicii.

Igor Dodon Sursa foto Twitter

Anunţul lui Dodon fost făcut după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocat în dimineaţa zilei de marţi. Membrii CCS au cerut Procuraturii Generale şi Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) să prezinte în regim de urgenţă raportul Kroll 2, care anchetează „Furtul Miliardului” din băncile Moldovei. După şedinţă, Igor Dodon a declarat presei că Guvernul, Parlamentul şi Comisia de investigare a fraudelor bancare vor solicita direct de la compania internaţională Kroll detalii despre investigaţiile făcute.

Membrii CSS au mai solicitat BNM şi Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor să informeze zilnic Consiliul despre toate fluxurile de mijloace financiare care ies din Republica Moldova. Ei susţin că ar avea informaţii despre tentative de scoatere a unor sume importante din ţară.

La aceeaşi şedinţă, membrii CSS au calificat ultimele decizii ale Curţii Constituţionale drept arbitrare şi au acuzat că ele „atentează asupra securităţii naţionale”.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve Parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termenul prescris de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat „preşedinte interimar”.

Pavel Filip, președintele interimar al Republicii Moldova, a anunţat duminică dizolvarea Parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM – care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul Guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger