AcasăNewsCircuitul banilor negri in Reteaua Murfatlar

Circuitul banilor negri in Reteaua Murfatlar

La un an distanta de cand ziarul “National” dezvaluia reteta imbogatirii patronilor Murfatlar printr-o uriasa schema de rostogolire a datoriilor si de incasare frauduloasa a TVA de la stat, autoritatile antifrauda au perchezitionat, la finalul saptamanii trecute, sediile firmelor inregistrate de acestia in localitatea Posta Calnau din judetul Buzau.

Actiunea inspectorilor fiscali este insa un pic tarzie. Ani buni, afaceristii George Ivanescu, Catalin Bucura si fratii Emanuel si Serban Dobronauteanu au fost liberi sa isi mute activele de pe o firma pe alta, sa se ascunda in spatele unor offshore-uri si sa se falimenteze intentionat doar cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor fiscale. Ziarul “National” publica incepand de astazi detaliile si organizarea uneia dintre cele mai mari retele de evaziune din Romania: Reteua Murfatlar.

Principal Company – teapa de 130 milioane lei data Fiscului de afaceristii Murfatlar

Intrata in insolventa in iunie 2010, firma Principal Company SA – societate prin care s-au derulat, deopotriva, afaceri cu alcool si produse alimentare  – a acumulat la stat datorii de peste 130 milioane lei, iar din aceasta suma sunt slabe sanse ca Fiscul sa mai recupereze ceva, avand in vedere ca afaceristii Bucura, Dobronauteanu si Ivanescu joaca si aici roluri duble de creditori si debitori. Singura suma pe care ANAF mai poate spera ca o va primi este de doar 9,4 mil lei, creanta fiind garantata.

Ajutati si de judecatorii de la Buzau (unde se judeca insolventa), si de cei de la Ploiesti (unde s-au judecat recursurile), patronii au propus ca in schimbul a 9,4 milioane de lei sa ofere Fiscului un activ situat in localitatea Murfatlar. Numai ca respectivul activ, evaluat cu multa-multa bunavointa fix la 9,2 milioane lei, consta de fapt in cateva rampe si platforme feroviare, o oarecare suprafata de teren si o magazie. Drept dovada ca valoarea activului este cu mult sub cea scoasa de expertii angajati de lichidator o reprezinta faptul ca, desi au fost nenumarate incercari de a-l vinde la licitatie, cu preturi mai mici si cu 30%, nimeni nu l-a cumparat.

Desi firma Principal Company detinea active mult mai valoroase, pe care Fiscul le-ar fi putut executa si valorifica, patronii au avut grija sa le instraineze inainte de a-si cere insolventa. Cui? Tot lor, mai exact firmelor controlate de ei. Fabrica de alcool pe care Principal Company o detinea in Ploiesti, pe strada Cuptoarelor, a ajuns la SC Visteria Industries SRL si mai apoi la Euroavipo SA – unde a generat TVA de incasat de la stat in valoare de 12 milioane lei.

Unitatea de productie din Salonta si din cea din Filipestii de Padure au fost inchiriate catre Principal Food Industries SRL, firma din grupul Ivanescu, Bucura & Dobronauteanu, infiintata cu putin timp inainte ca Principal Company sa intre in insolventa. Tot spre aceasta firma au mai plecat si o parte din materiile prime si produsele pe care Principal Company le mai avea pe stoc inainte de insolventa. O alta parte din produse a  mai fost trimisa si firmei United Euro Distribution SA, din acelasi grup, bagata si ea intre timp in insolventa. In total, Principal Company a livrat acestor doua firme bunuri in valoare de 21 milioane lei. Dupa care a optat pentru insolventa. Operatiunea a fost de folos pentru a evita un sechestru al Fiscului pe produse, dar si pentru a alimenta suveica falimentelor cu creante fictive.

Activele valoroase, garantate firmelor din grup

Tot pentru a feri de sechestrul Fiscului activele valoroase, in luna martie 2010, cu putin timp inainte de intrarea in insolventa, terenurile, imobilele, bunurile, echipamentele si stocurile detinute de Principal Company SA la punctul de lucru din Ploiesti au fost puse gaj pentru a asigura o garantie de 46,5 milioane de lei in favoarea Signus Distribution Romania SA – tot o firma din grup. Baieti destepti, Bucura, Ivanescu si fratii Dobronauteanu au mai constituit in numele Principal Company o alta obligatie derivand din garantarea unui credit facut si de Euroavipo Grup SRL. Asa ca, tragand linie, principalii creditori ai firmei Principal Construct sunt  Signus Distribution Romania SA si Euroavipo Grup SRL, ambele firme acumuland creante de circa 180 milioane lei. Drept pentru care controlul insolventei este si in cazul Principal Company tot in mainile acelorasi patroni.

Citeste maine dezvaluiri incendiare despre reteta prin care baronii Murfatlar au sters urma a sute de milioane de lei prin compania Signus Romania Distributions.

 

author avatar
Andrei Coman
2.988 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger