AcasăNewsCirc romano-roman la Bruxelles

Circ romano-roman la Bruxelles

Romanii si-au spalat, ieri, rufele in fata unui public european: membrii Comisiei LIBE (Libertati civile, justitie si afaceri interne).

Monica Macovei nu scapă nicio ocazie de a și critica țara

Dezbaterea organizata pe tema ”Democratie si justitie in Romania” a permis mintilor infierbantate gen Monica Macovei sa exporte obisnuitul circ dambovitean la Bruxelles. Pentru asta, Macovei a organizat un desant de aproximativ 30 de persoane (ONG-isti, persoane publice, ziaristi) pe care l-a adus sa asiste la dezbatere. Inclusiv sa ia cuvantul, asa cum au facut Liviu Avram, (Adevarul), Victor Alistar (Transparency International), Gabriel Liiceanu si Attila Biro (jurnalist de investigatii la Rise Project).

Alaiul lui Macovei, pus la punct

Uitand ca plenul Comisiei LIBE nu e o strada din Bucuresti, unde poti sa huidui, sa aplauzi si sa afisezi pancarte dupa buna ta voie, oaspetii Monicai Macovei au ridicat imediat pancarte cu ”#Rezist” si s-au apucat sa aplaude relatarile antipesediste si antiguvernamentale mai plastice. Socati de asemenea iesiri in peisaj, europarlamentarii obisnuiti cu respectarea regulilor au pus oamenii de ordine sa confiste imediat  pancartele si au admonestat dur detasamentul de interventie marca Macovei prin intermediul presedintelui Comisiei, Claude Moraes: ”Va rog sa nu mai reactionati asa. Sunteti bine veniti in calitate de oaspeti, dar nu suntem o instanta in care se rostesc discursuri si apoi se aplauda. Avem reguli in Comisie pe care trebuie sa le respectati. Va rog sa dati dovada de disciplina”. Iar ca dovada ca disciplina nu e vorba-n vant la Parlamentul European, Moraes nici nu le-a permis vorbitorilor sa-si depaseasca timpul alocat, victima a intransigentei europene cazand si Gabriel Liiceanu. Care, desi a insistat ca mai are de spus lucruri ”foarte importante”, s-a trezit cu emisia taiata.

Excursia de la PE, pe ce bani?

Asa se face ca romanii au fost nevoiti sa critice guvernul, PSD-ul si ordonanta 13 in forme concentrate, ba chiar au fost chemati de mai multe ori la ordine de europarlamentarii care voiau sa auda acuzatii concrete, nu manifestari vocale ale unei mari frustrari politice. Oricum, ce s-a spus a fost de ajuns pentru ca asistenta europeana sa priceapa ca in PE s-a derulat, ieri, un razboi romano-roman. Ce nu a inteles selectul auditoriu a fost ce-i face pe romani sa-si etaleze fara nicio jena lenjeria murdara in lumea larga. Nu de alta, dar Romania are destule piete, nu mai era nevoie si de aula Parlamentului European. Iar cum este greu de crezut ca Monica Macovei a scos din buzunarul propriu sumele necesare transportului si cazarii desantului civic, culmea este ca circul care numai bine nu a facut Romaniei a fost organizat mai mult ca sigur pe bani europeni. Asta in conditiile in care si Romania este contribuabila la bugetul UE, ceea ce inseamna ca si-a finantat partial terfelirea propriei imagini. Iata inca un paradox bun sa puna creierii europenilor pe moate, timp in care, cel mai probabil, mintile romanilor pun la cale viitorul circ.

Ministrul Justitiei a tavalit DNA

Prezent si el la dezbaterile din Comisia LIBE, ministrul Tudorel Toader a recunoscut ”inabilitatea” de care a dat dovada Guvernul Grindeanu in modul in care promovat OUG 13, dar a sustinut ca o astfel de greseala nu justifica sub nicio forma iesirea DNA-ului din cadrul constitutional. ”Felul in care s-a dat celebra ordonanta 13 a fost o forma inabila a guvernului si o pun mai degraba pe seama problemelor de tehnica legislativa si nu pe optiuni ascunse. E grav ca DNA a anchetat ministri pentru oportunitatea OUG 13 si presedintele Senatului a mers la Curtea Constitutionala care a constatat abuzul. Suntem sub semnul MCV si eu am solicitat si solicit fiecareia din cele trei puteri ale statului sa ramana in matca lor constitutionala”, a afirmat Toader in fata europarlamentarilor.

author avatar
Simona Badulescu
921 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger