AcasăNewsCipru, sufocat de gunoaiele turistilor

Cipru, sufocat de gunoaiele turistilor

Statiunea Ayia Napa a adoptat triajul deseurilor pe plaje

Insula mediteraneana a inregistrat 3, 18 milioane de turisti anul trecut, o cifra care va creste cu 8% in acest an. Expertii in mediu au pus autoritatile sub presiune, cerand dezvoltarea reciclarii deseurilor lasate de vizitatori.

Statiunea Ayia Napa a adoptat triajul deseurilor pe plaje

In 2013, 79% din deseurile municipale din Cipru au ajuns la depozitele de gunoi (ultima cifra furnizata de Eurostat) cu mult peste media din UE care era de 28%. Boom-ul turistic ii obliga acum pe ciprioti la reciclarea deseurilor, o sarcina ce trebuie dusa in comun de catre specialistii de mediu si de turism.

Statiunea Ayia Napa a adoptat triajul deseurilor pe plaje

Celebra statiune Ayia Napa vrea sa mearga si mai departe lansand, in primavara lui 2018, un sistem de colectare a deseurilor organice in hoteluri, instanland deja pubele de triere a deseurilor pe plaje. Creata ca un raspuns la legile UE de triaj a deseurilor, societatea Green Dot gestioneaza majoritatea operatiunilor de reciclare a deseurilor din Cipru (866.000 de locuitori permanenti), tratand 12 tone de deseuri pe zi. ”Am plecat de la zero, nu exista infrastructura si cultura a trierii gunoaielor”, a declarat directorul Green Dot, Andreas Andreou. Insa insula turistica nu recicleaza astazi decat 19% din propriile deseuri, departe de media UE de 44%, in ciuda eforturilor unor organizatii precum Cyprus Sustainable Tourism Initiative care i-a determinat pe hotelieri (dar si pe turisti) sa limiteze, spre exemplu, folosirea sticlelor din plastic.

author avatar
Tudor Borcea
293 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger