AcasăNewsCiolos, vesnicul atarnator

Ciolos, vesnicul atarnator

Ne iubeste la fel de mult si pe noi, dar si pe francezi. Numai ca nu stie de care parte e mai bine sa atarne

„Inca o data, Dacian Ciolos a ajuns ceva, fara ca cetatenii tarii lui, Romania, sau ai tarii de adoptie, Franta, sa fi pus vreo stampila direct pe numele sau”. Sunt spusele unui jurnalist celebru, Mirel Curea, dotat cu talent si cu un verb mai taios decat briciul. Desi nu contine prea multe cuvinte, este cea mai profunda caracterizare a unui personaj politic alunecos, obisnuit sa faca pasul in fata nu direct, ci strecurandu-se serpeste pe langa gardurile altora, fie ei lideri, institutii sau partide. De remarcat, apoi, este si faptul ca de fiecare data cand drumurile pareau a i se impotmoli, aparea cineva care stia sa-l extraga si sa-l trimita in alt loc caldut, gratie unor jocuri de genul „du-te acolo si spui ca vii din partea mea”.

Ne iubeste la fel de mult si pe noi dar si pe francezi Numai ca nu stie de care parte e mai bine sa atarne

Cate dintre rolurile jucate de Ciolos pe unde a trecut au fost creatie proprie sau misiuni executate la ordin probabil ca nu vom afla niciodata. Sau, cine stie, abia peste niste ani buni, suficient de multi incat sa mai dispara dintre personaje si lucrurile sa fie uitate. Politica de varf are destule portite prin care sa evadeze, lasand impresia de normalitate si sinceritate.

Scaunul e mai inalt decat el

Dacian Ciolos este alunecos inclusiv in propriul lui trecut. A scaldat-o ani la randul cu rubedeniile prinse in sistemul de informatii. A durat mult pana sa recunoasca, partial, legaturi cu seful unui important serviciu de informatii din Ministerul de Interne, care ba era din acelasi sat cu el, dar nimic altceva, ba bunica-su era frate cu mama aluia, sau cu bunica, ba taica-su a fost ofiter de militie, ba nu era, ba sora-sa nu a avut legaturi cu acelasi serviciu de informatii, ba chiar acolo lucreaza. Este stilul kaghebist de a incurca voit lucrurile: spune-le adevarul mintind! Nu pot sa-l banuiesc pe Ciolos ca ar fi servit sub steagul asta, KGB este, totusi, al doilea serviciu de profil din lume si are, totusi, demnitatea lui. Nu isi complica existenta cu Ciolosi insignifianti, aparuti din neant sau strecurati spre a se cocota pe scaune mai inalte decat ei.

Monsanto, adevar sau provocare?

Cum de-a ajuns Dacian Ciolos comisar european pentru agricultura stie mai toata lumea. Meritul lui? Niciunul. A fost mai mult o tranzactie care l-a avut in spate pe Traian Basescu. Asta, pe de o parte. De cealalta parte se ivesc si mutrele francezilor, caci sotia lui Ciolos are radacini serioase in Externele de pe malurile Senei.

Discutiile cu Dan Barna pentru presedintia Romaniei sunt doar un joc

Cat de mult a servit Julien interesele romanilor in calitate de ministru al Agriculturii? Enorm. A fost cel care a militat pentru ca Romania sa fie prima tara care sa adere la Codex Alimentarius, un cod de norme alimentare care dadea la o parte plantele cultivate traditional. In schimb, promova organismele modificate genetic (OMG), care ar fi mai bune pentru alimentatie. Adoptarea acestor norme a facut ca Monsanto, cea mai mare companie americana care se ocupa de producerea OMG-urilor, sa experimenteze cultivarea soiurilor de plante in Romania. Ca acum nu mai recunoaste nimic e altceva. Spune-le adevarul mintind, dupa cum ziceam.

Din intamplare, desigur

In mod cert, in CV-ul lui Ciolos apare si ca a fost prim-ministru al Romaniei. Da bine la pedigriul politic, fara doar si poate. Cum a ajuns aici, nimeni nu spune. El, cu atat mai putin. Crede cineva ca Iohannis a sunat la Comisia Europeana si a zis ca are nevoie de un premier, iar Ciolos tocmai ce-a auzit si si-a oferit serviciile? Nu. Varianta adevarata ar fi ca a atarnat, din nou, de un aranjament la cel mai inalt nivel. Nici asta nu o va recunoaste, dupa cum nu va recunoaste nici ca a fost cel mai slab premier din istoria postdecembrista a tarii. Ce rezultate poti avea cu adulatori ai Europei, chemati peste noapte din locurile caldute de prin UE? Sau cu o traducatoare a Codului penal pentru Comisia Europeana, ea insasi cu radacini serioase in fosta Directie de Informatii Externe, actualul SIE? Predilectia lui Ciolos pentru compania unor cetateni cu trecut ingalonat o fi si ea intamplatoare?

Cu pontul prins din zbor

Partidul PLUS, la randul lui, pare a fi un mix de rezervisti din servicii si odraslele lor. Ciolos spune ca nu ar fi chiar asa, dupa care se razgandeste si declara ca nu a stiut nimic. Interesant! Nu stie nimic, dar accepta sa ii atarne la carma. Mai ales acum, dupa ce a castigat alegeri care i-au mai dat un as in maneca.

Emmanuel Macron alt atarnator la masa Uniunii Europene

Pozitionarea lui actuala ca lider al grupului Renew Europe, de asemenea, nu are la baza vreun merit personal. Frantuzoaica Nathalie Loiseau, cu 20 de trepte mai sus decat Julien, a fost retrasa din competitie si, firesc, Ciolos i-a luat locul. Ca la numirea ca premier al Romaniei. Era pe hol si a prins pontul din zbor. Iar de acum inainte va atarna de Macron si de politica acestuia.

author avatar
Valentin Boeru
2.821 afisari

7 COMENTARII

  1. O série interminabila de calomnie, acest matérial..rusine! Cat despre Curea, jurnalist de hazna bine cunoscut

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger