AcasăNewsCiolos ingheata RCA pentru sase luni

Ciolos ingheata RCA pentru sase luni

Premierul Ciolos a declarat, ieri, ca Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta care sa prevada inghetarea pretului primelor de asigurari obligatorii – RCA – pentru o perioada de sase luni.

Astfel, patronatele din Transporturi au obtinut din partea Executivului, in urma negocierilor de miercuri, promisiunea ca tarifele RCA sa fie inghetate pe sase luni la valoarea daunalitatii, urmand ca, dupa adoptarea OUG, sa decida daca vor mai protesta joi in fata Guvernului. ”Dupa mai multe discutii avute cu ASF, cu asiguratorii si cu transportatorii, am ajuns la concluzia ca solutia cea mai buna si cea mai rapida pentru a rezolva aceasta problema care treneaza si care risca sa puna in dificultate sectorul transportatorilor din Romania, am decis sa venim cu o propunere de OUG, care include foarte multe din propunerile facute de transportatori, cred ca din circa 14 propuneri, 12 se regasesc in acest proiect de ordonanta”, a declarat Dacian Ciolos. El a mai spus ca proiectul mai contine si alte prevederi, printre care faptul ca un contract RCA poate fi incheiat si pe o luna sau multiplul unei luni, ca un contract poate fi suspendat la cererea asiguratului daca are permisul suspendat sau vehiculul este imobilizat si posibilitatea ca pagubitul sa poata fi despagubit de propriul asigurator, iar acesta sa-si recupereze ulterior banii. Patronatele din transporturi isi mentin solicitarea ca presedintele ASF, Misu Negritoiu, sa-si prezinte demisia de onoare din functie, lucru sustinut si de o mare parte dintre deputati.

Legea RCA, adoptata in Senat

Senatul a adoptat propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule. Potrivit acesteia, tariful de referinta se calculeaza pe baza daunei medii determinate trimestrial si comunicate public de catre ASF, pentru fiecare categorie de vehicul in parte. De asemenea, pentru determinarea primei de asigurare, asiguratorul RCA poate lua in calcul istoricul daunelor platite in ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat. Legea propune, totodata, eliminarea criteriului varstei in calcularea pretului contractului, precum si faptul ca numai cei care parasesc teritoriul Romaniei sunt obligati sa plateasca  asa numita carte verde.

author avatar
Catalin Dumitrescu
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger