AcasăNewsCiolacu, tu pentru cine joci?

Ciolacu, tu pentru cine joci?

Liderul PSD ori joacă pe față, ori minte prost

Toată lumea vorbește despre fierberea din toate cotloanele PSD. Se fac tot felul de calcule, planuri de alianțe măcar provizorii, se negociază om la om cu cei care ar putea ajuta partidul la moțiunea de cenzură. 10 voturi, în prezent lipsă, ar fi marja de siguranță care le-ar asigura social-democraților o victorie împotriva actualului guvern. Se caută oameni inclusiv de la minorități sau independenți, despre care se știe că mai mereu sunt dispuși să dea o mână de ajutor la jocurile astea. Însă ceea ce PSD nu a reușit să lămurească este de ce vrea moțiune. Pentru alegerile de primari în două tururi de scrutin, pentru care Orban își pune mandatul pe masă? Nu mi se pare convingător argumentul, pare mai degrabă o cacealma.

Liderul PSD ori joacă pe față, ori minte prost

Opiniile despre rezultate sunt împărțite. USR susține că moțiunea nu va trece, PNL declară că PSD fie nu va strânge numărul necesar de voturi, fie vor lipsi parlamentari de la ședință exact cât să se piardă la mustață. PMP, ca întotdeauna, merge pe mâna PNL, UDMR este de partea PSD, Ponta și-a descoperit orgolii noi, iar ALDE are probleme cu cei care pleacă din partid, fiind la un pas de a-și pierde reprezentarea parlamentară.

Sună ca dracu’!

Mai toți, după cum spuneam, nu discută decât despre moțiunea de cenzură. Dar, dacă îi întrebi ce va fi după, se împiedică în idei sau trimit dialogul pe alte teme. Peste această adunătură în bună parte agramată și cu facultate făcută la bătrânețe, tronează Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, care sparge orice record în materie de management politic. Sigur că vom depune moțiune de cenzură, se adresa el social-democraților din nu știu ce organizație, dar să nu ne cereți să dăm noi premierul. Tare, tare de tot! Un partid dă jos un guvern, dar nu vrea să și conducă, instalându-se la putere. Un partid luptă să trimită la plimbare premierul, dar nu vrea să-l numească pe al lui în fruntea noului guvern. Sună ca dracu’, oricât ar încerca liderul PSD să-și învelească neghiobia în poleieli sclipitoare.

Kaiserul va refuza propunerea

Klaus Iohannis primește ajutor de unde nu se așteaptă. Sau se așteaptă?

Marcel Ciolacu visează la un guvern de uniune națională. O aberație. În primul rând, dacă ar fi acceptat de Iohannis și binecuvântat de Parlament, nou guvern nu va fi altceva decât sursa unor neînțelegeri care se vor termina cu scandaluri și cu retrageri din echipa guvernamentală. Ponta deja a anunțat că nu va sta la masă cu finii și nașii lui Dragnea și Dăncilă. Nu va coabita cu cei care și-au făcut selfiuri cu cei doi și acum o dau pe prietenie cu el și Pro România. USR spune de pe acum că nu va guverna alături de PSD, sursa tuturor relelor, iar liberalii nici nu vor să audă despre vreo combinație politică ce i-ar situa alături de social-democrați la guvernare. Iohannis, evident, va respinge imediat o asemenea variantă. Și din orgoliu, dar și pentru imaginea lui de Kaiser. Doar nu o să se alieze la conducerea țării cu partidul pe care l-a considerat și încă îl consideră cel mai mare dușman.

Prin spatele altarului

Ludovic Orban e capabil să-și asume răspunderea guvernamentală pentru orice

Și atunci, pentru ce vrea Marcel Ciolacu să elimine guvernul Orban prin moțiune de cenzură? Echipa la care se gândește va fi respinsă din start și nici premier nu vrea să dea. De atâta subtilitate te umflă râsul. Presupunând că moțiunea va trece, nu cumva este o cacealma pe care vrea să o joace chiar social-democraților? Cade echipa lui Orban, iar guvernul propus de el moare în fașă. Însă Iohannis i-ar putea juca și festa, având cu totul alt plan. Știind că nu va fi acceptat, va trimite totuși noul guvernul în Parlament, ca să fie respins. Altfel spus, câștigă doi pași din cei trei de care are nevoie pentru a declanșa alegerile anticipate. Pe mâna lui Ciolacu, nu altfel. Ciolacu despre care, dacă se va întâmpla asta, nu te mai poate opri nimeni să spui că a fost opozantul care a bătut palma cu puterea prin spatele altarului.

Cusut cu ață albă

Până și motivul invocat, asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, nu pare convingătoare. Pare un pretext, căci rezultatul alegerilor din 2008 încoace arată că PSD nu a fost deloc dezavantajat. În 2008, când erau alegeri în două tururi, social democrații au câștigat primăriile într-o proporție de peste 86% încă din primul tur. Apoi, în 2016, când s-a mers pe un singur tur, 91% dintre primari ar fi câștigat indiferent de sistemul de vot. Este adevărat că la o analiză mai atentă nu rezistă nici motivațiile liberalilor privind creşterea participării politice, creşterea legitimităţii şi reprezentativităţii primarilor, dar nici argumentele că alegerile în două tururi îi lasă pe social-democrați fără putere. Dacă, indiferent că sunt alegeri într-un singur tur sau în două PSD câștigă, pentru ce vrea liderul PSD moțiune de cenzură? Ciolacu, tu pentru ce joci? Ca să forțezi anticipatele, ajutându-l pe Iohannis?

author avatar
Valentin Boeru
3.106 afisari

5 COMENTARII

  1. Psd are resurse fantastice sa faca o noua majoritate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger