AcasăNewsCiocnire militara NATO-Moscova

Ciocnire militara NATO-Moscova

Aviatia turca a afirmat ca a doborat un avion rusesc Suhoi-24, ieri, in apropiere de frontiera siriana, dupa ce i-a adresat mai multe avertismente pentru violarea spatiului sau aerian, versiune pe care Moscova o contesta, afirmand ca are dovezi ca aparatul survola exclusiv Siria. Este prima data cand o tara NATO doboara un avion rusesc sau sovietic, dupa 1950.

Vladimir Putin ameninta ca incidentul va avea ”serioase consecinte” pentru relatiile ruso-turce

Urmare a acestui atac, Kremlin a vorbit despre ”un incident foarte grav”, dar a adaugat ca este prea devreme pentru a se trage concluzii. Postul tv turc Haberturk Tv a prezentat avionul in flacari prabusindu-se intr-o zona impadurita. Intr-un alt material video prezentat de agentia Anatolia, se pot vedea cei doi piloti care se catapultau. Purtatorul de cuvant al unui grup rebel sirian a anuntat, ieri, moartea unuia din piloti, dupa prabusirea aparatului in nord-vestul Siriei, informeaza Reuters. Pe de alta parte, un comandant al unei brigazi turkmene din Siria a declarat ca oamenii sai i-au ucis pe ambii piloti care reusisera sa se catapulteze si-si manevrau parasutele. Elicoptere ale armatei ruse au fost trimise in cautarea celor doi piloti, informa agentia Dogan. Ministerul rus al Apararii a precizat imediat ca avionul se afla exclusiv in spatiul aerian sirian si ca zbura la o altitudine de 6.000 de metri. Armata turca a afirmat ca a lansat zece avertismente timp de cinci minute catre avionul rusesc pentru ”violarea spatiului aerian”. ”Datele de care dispunem sunt clare. Doua avioane se apropiau de frontierele noastre(…) am adresat numeroase avertismente iar datele arata fara ambiguitate ca spatiul aerian turc a fost violat in multiple reprize si in cunostinta de cauza”, a declarat un oficial turc. Moscova a contestat vehement aceasta versiune. ”Pe toata durata zborului, avionul a ramas exclusiv deasupra teritoriului sirian”, a replicat Ministerul rus al Apararii. Ministrul rus de Externe, care era asteptat astazi la Istanbul, si-a anulat vizita. Ieri, NATO a organizat o reuniune extraordinara, la cererea Turciei. NATO ”se afla in contact cu autoritatile turce”, la cererea carora va organiza o reuniune extraordinara la Bruxelles, a informat, ieri,  pentru AFP, un oficial. Consiliul NATO compus din reprezentantii celor 28 de tari membre astepta precizari din partea Turciei.

Putin: Doborarea avionului este o lovitura pe la spate

In timpul intrevederii cu regele Iordaniei, Vladimir Putin a declarat ca doborarea aparatului Su-24 nu are legatura cu lupta antiterorista, ci este o lovitura data pe la spate din partea complicilor terorismului, informeaza Russia Today. Avionul s-a prabusit la patru kilometri de frontiera turca si a fost atacat la un kilometru de aceasta cu rachete aer-aer trase de un aparat F-16 turcesc, a mai spus Putin. ”Este evident ca pilotii si avionul nostru nu amenintau Turcia”, a adaugat el. In termeni duri, Putin a avertizat ca ”evenimentul tragic de astazi va avea consecinte serioase pentru relatiile ruso-turce. Faptul ca Turcia s-a adresat NATO a fost apreciat de presedintele Federatiei Ruse drept un ”efort de a pune Alianta in serviciul teroristilor”. ”In loc sa stabileasca un contact cu noi, Turcia s-a adresat NATO, ca si cum avioanele noastre au doborat un avion turcesc”, a spus liderul de la Kremlin. Putin a mai avertizat ca Rusia nu va mai tolera ”crime asemanatoare” atacului impotriva aparatului Su-24, precizand ca Turcia a doborat un avion rusesc in ciuda acordurilor semnate intre Rusia si SUA cu privire la prevenirea acestor incidente inspatiul aerian sirian, in conditiile in care Turcia face ”parte din cei care declara ca lupta impotriva terorismului in cadrul Coalitiei conduse de americani”. ”Aliatii nostri turci ne-au informat ca un avion militar al lor a doborat un aparat rusesc in apropierea frontierei siriene dupa ce acesta a violat spatiul aerian turcesc. Fortele americane nu au participat si nu au legatura cu acest incident”, a declarat ieri purtatorul de cuvant al Pentagonului, Michelle Baldanza. ”Pentagonul nu poate confirma ca avionul rusesc doborat se afla in spatiul aerian turcesc”, a mai spus Baldanza, potrivit Sputnik.

author avatar
Tudor Borcea
805 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger