AcasăNewsCioclii sunt pregătiți. FMI și Banca Mondială ne vaccinează cu împrumuturi

Cioclii sunt pregătiți. FMI și Banca Mondială ne vaccinează cu împrumuturi

Asculți veștile venite din toată lumea și te minunezi de ce auzi. Companii gigant trimit oamenii în șomaj tehnic (modă apărută și-n România) pentru următoarele luni, chiar dacă decretarea stării de urgență e doar pentru 30 de zile; sunt firme puternice care tremură mai ceva ca IMM-urile noastre, ca și cum specialiștii lor n-au auzit în veci de „BCP” (Business continuity plan). Pe fondul acestei isterii în masă, statele primesc semnale din ce în ce mai puternice de la instituțiile financiare internaționale. FMI și BM, adevărați ciocli ai economiilor naționale, au și anunțat că vor să „vaccineze” țările cu împrumuturi.

Nu că ne-am fi așteptat la altceva, dar parcă stăteau la pândă bancherii Fondului Monetar Internațional, în așteptarea atacului. La fel și la Banca Mondială, care a dat prima asaltul asupra „hoiturilor”. BM a și anunțat că suplimentează cu până la două miliarde de dolari pachetul oferit statelor care au nevoie de bani să depășească această criză. În clipa de față, instituția pune la bătaie 14 miliarde de dolari pentru combaterea efectelor economice ale epidemiei de coronavirus. În contextul super-crizei care se întrevede la orizont, International Financing Corp (IFC), o divizie a Băncii Mondiale, are la dispoziție opt miliarde de dolari să ofere companiilor private și sindicatelor angajaților! Cei mai mulți bani vor merge către instituţiile financiare care sunt deja cliente, drept infuzie pentru continuarea activităţilor comerciale. Vizate sunt și firmelor care au probleme din cauza perturbării lanţurilor de aprovizionare.

Banca Mondială este dispusă să împrumute și clienți din turism, producţie şi alte sectoare grav afectate, cum ar fi sănătatea, lipsită de cash într-o perioadă atât de dificilă. Nu au ministerele bani pentru măști, medicamente și alte echipamente de protecție, BM vine cu o ofertă de nerefuzat – iei un dolar azi și dai mâine înapoi 10!

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, afirmă că instituția pe care o conduce este pregătită să reacţioneze rapid şi flexibil la nevoile ţărilor în curs de dezvoltare. Sunt vizate în special statele din estul Europei, cu România cap de listă.

La scurt timp după anunțul BM a ieșit în față și Fondul Monetar Internațional. „Vrem să ajutăm țările afectate de pandemia de coronavirus”, susțin oficialii FMI, care deja îi fac cu ochiul României. Și ea ar putea beneficia de o felie din trilionul de dolari aruncat pe piață!

Da, ați citit bine, nu este nicio greșeală, FMI pregătește împrumuturi de până la un trilion de dolari pentru combaterea crizei ce urmează!

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a scris pe blogul personal că în regim de urgență poate disloca 50 de miliarde de dolari, dar dar fiecare țară trebuie să își coordoneze măsurile fiscale, financiare şi de reglementare. Cum-necum, Fondul Monetar Internațional a pus mâna pe 40 de contracte, iar alte 20 de țări stau la rând să semneze contracte de împrumut.

„Nu am avut până în prezent nicio discuţie legată de un posibil împrumut de la FMI. Sigur că, în cazul în care va apărea o astfel de posibilitate, o vom analiza. Împrumuturile de la FMI, de regulă, au fost condiţionate de nişte ajustări în economie, de nişte măsuri, să spun, mai mult de natură restrictivă”, a afirmat premierul Ludovic Orban. Un fel de „vă lăsăm ușa deschisă” transmis bancherilor. Să te ții datorii pe „n” generații de acum încolo! Și nepoții nepoților noștri vor plăti la împrumuturile luate azi de politicienii fără viziune și total străini de interesele României.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
899 afisari

1 COMENTARIU

  1. ORCAND ESTE POSIBIL CA ASASINATUL ECONOMIC SA STEA LA BAZA MULTOR NENOROCIRI .
    FMI A FALIMENTAT ARGENTINA DE 3 ORI !!.
    OCARE BANCA TE PUPA-NCUR CAND IMPRUMUTI !,DIN ZIUA IN CARE AI INTARZIAT CU RATA SUNT MAI RAI CA HINGHERII !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger