AcasăNewsCinism la Guvern! Bolnavii, trași la sorți pentru internarea în spital

Cinism la Guvern! Bolnavii, trași la sorți pentru internarea în spital

Unitățile medicale se deschid doar parțial, iar mulți bolnavi vor continua să moară acasă

Interdicția internării în spital a fost ridicată, însă restricțiile impuse prin starea de alertă vor face ca doar jumătate din paturile de spital să fie disponibile. Cu afecțiunile agravate în ultimele două luni, când accesul în spital le-a fost interzis, bolnavii vor fi triați de medici la internare probabil doar prin tragere la sorți, ceilalți fiind trimiși pe listele de așteptare.

”Se reiau activitățile de internare a pacienților care nu sunt urgențe medicale, la nivelul unităților sanitare non-Covid, cu menținerea interdicțiilor de acces a aparținătorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienților internați”, se precizează în anexa Hotărârii de Guvern privind instituirea stării de alertă. O veste bună pentru bolnavii rămași în viață după ce Guvernul le-a interzis accesul în spitale timp de 60 de zile, dar nu pentru toți. Și asta pentru că aproape 50 de spitale, unele județene de urgență, sunt în continuare închise pentru pacienții non-Covid, iar în celelalte restricțiile impuse pentru protecția cadrelor medicale și a pacienților sunt atât de dure, încât mai puțin de jumătate dintre paturile unităților sanitare vor putea fi ocupate. Pe ce criterii vor fi selectați bolnavii care vor beneficia de asistență medicală în spitale nu se știe, dar probabil se va merge pe un fel de tragere la sorți. ”Va fi o mare problemă pentru spitale, pentru că vor fi nevoite ca, într-un salon cu patru paturi să rămână doar două ocupate și chiar unul, acolo unde spațiul nu permite. Vom fi nevoiți să luăm măsuri drastice, atât în ce privește distanțarea bolnavilor, cât și echipamentele de protecție permanente pe care le vor purta cadrele medicale. Pentru că trebuie să evităm ca bolnavii care se internează în spital pentru diverse afecțiuni să se trezească, la câteva zile după externare, că sunt infectați cu Covid și să dea în judecată spitalul. Faptul că s-a dat drumul oficial la internări creează și o altă problemă. Dacă până acum, chiar dacă spitalele erau goale, primeam toți banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, indiferent de indicatorii realizați, de acum încolo se vor deconta doar banii pentru pacienții tratați. Și ne vom trezi că nu vom primi decât jumătate din bani, ceea ce înseamnă ori o scădere majoră a salariilor, ori disponibilizări ale cadrelor medicale”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară.

Bonusuri, doar pentru o treime din spitale

”De la începutul epidemiei și până astăzi 14 mai 2020 un număr de 2.533 de salariați din sectorul Sănătate au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2 reprezentând un procent de 15,83% din totalul cetățenilor confirmați pozitiv (16.002).  Lor li se adaugă 335 de cadre medicale,  salariați din sectorul de activitate -asistență socială-, împreună reprezentând 17,92% din totalul cetățenilor confirmați pozitiv”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Solidaritatea Sanitară. Deși 159 de unități sanitare din 39 județe au înregistrat cazuri pozitive în rândul angajaților, doar circa 50 dintre acestea vor primi bonusul de risc, susțin sindicaliștii. ”Riscul de infectare a personalul medical este de aproximativ 13 ori mai mare față de restul populației, iar 16 cadre medicale deja și-au pierdut viața. În ce privește echipamentele de protecție, o lungă perioadă de timp cadrele medicale nu au avut deloc. Și nu Ministerul Sănătății ni le-a asigurat, ci spitalele, prin managerii lor, care au reușit să atragă donații, sponsorizări și alocări din bugetele locale. Ministerul Sănătății ne-a trimis măști prin Unifarm, care erau imposibil de utilizat din cauza calității proaste, și nimeni nu a vrut să le cumpere”, ne-a mai precizat co-președintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.054 afisari

3 COMENTARII

  1. Claudita , de unde inventezi rulete si tombole ? Usor cu pianul pe scari , cititorii au inceput sa se prinda ca faci propaganda si esti extrem de departe de cerintele deontologiei jurnalistice , nu impresionezi pe nimeni , dimpotriva !

  2. Asta cu 2 paturi ocupate in loc de 4, e super! De parca stand in salon cu un covid pozitiv nu poti lua boala..
    Mai bine ar testa toti pacientii la intrare.
    Dar interzicerea plimbarii apartinatorilor prin spitale e binevenita.oricand.Se aduc bacterii si ciuperci de afara si apoi se acuza spitalul de infectii nozocomiale….

  3. Ce situatie de cacao , e ca-n bancul cu ursul care mardea iepurele ca are sau n-are sapca , daca se impun interdictii , PSD -Pro Romania -UDMR si plutonul ALDE decimat , oracaie ca le este ingradita libertatea romanilor si sufera economia ; daca guvernul relaxeaza masurile anti-pandemie , corul bocitoarelor jelesc lipsa de implicare a guvernului si supraaglomerarea spitalelor . Asa se intampla cand nu mai esti la butoane ,curata miorlaiala a felinelor infometate ce dau ocol borcanului cu miere .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger