Partidul Democrat s-a primenit. După o Hillary Clinton mai detestată ca soțul ei, s-a schimbat politica de cadre, iar PR-ul l-a promovat intens pe …Joe Biden. La vot, însă, din jobenul electoral au apărut alte nume. Bernie Sanders și Pete Buttigieg sunt marii favoriți ai democraților, unul dintre ei va juca finala cu Donald Trump.
După ce s-a impus în Iowa, Buttigieg a cedat New Hampshire. Scorul între el și Sanders e acum egal, 1-1. Combinatorul Joe Biden a fost umilit la vot în ambele state, așa că n-are rost să-l mai pomenim. Dar să vedem cine sunt contracandidații președintelui Trump, ca să ne facem o idee despre nivelul și capacitatea electoratului democrat american.
Un anticapitalist la modă
Bernie Sanders (78 de ani) este foarte la modă în rândurile tinerilor democrați. E un anticapitalist declarat și socialist asumat. Un comunist, de ce să nu o spunem pe-a dreaptă, cucerește tot mai mult teren în America! „Victoria de aici este începutul sfârşitului pentru Donald Trump”, a urlat Sanders spre susţinătorii săi după victoria din New Hampshire. Cu ce i-a cucerit? Cu un „program” electoral de-a dreptul incendiar.
Printre altele, Bernie Sanders promite limitarea venitului anual la un milion de dolari, mărirea impozitelor pe câștigul de capital și creșterea taxelor până la un nivel de 65% pentru americanii cu venituri mari. Pentru companii, cere o suprataxare progresivă (în funcție de cifra de afaceri, nu de venit), dar și anularea reducerilor fiscale făcute cadou de administrația Trump. În plus, Bernie Sanders și-a propus să naționalizeze toată industria energetică din SUA și să interzică forarea prin procedura fracturării hidraulice.
Iar asta e apă de ploaie pe lângă cel mai dur proiect al său: „Medicare for all” presupune naționalizarea întregului sistem de sănătate! Vorbim despre o industrie cu o felie de 16% din economia SUA, vorbim despre companii gigant din categoria BigPharma și mai vorbim și despre unele dintre cele mai mari firme de asigurări de sănătate din lume! Get the picture?
Pete Buttigieg și soțul său, Chasten
La 38 de ani, Pete Buttigieg este numele surpriză din cursa pentru Casa Albă. După victoria din Iowa, mulți au spus că iepurele a produs surpriza, dar locul doi obținut în New Hampshire confirmă că este o variantă de luat în seamă.
Fost primar în orășelul South Bend (sub 100.000 de locuitori), Pete Buttigieg este primul homosexual cu șanse reale de a ajunge președintele Americii. Își asumă orientarea, dovadă că după fiecare scrutin (Iowa și New Hampshire) a urcat pe scenă însoțit de soțul său, Chasten Glezman. Viitor „Primul Domn” al SUA? De ce nu, zic ziariștii americani. Despre acest cuplu, fostul președinte Barack Obama afirma: „Reprezintă viitorul Partidului Democrat”.
La cum se conturează scenariul, pe 3 în topul preferințelor democrate urcă Elizabeth Warren, o senatoare progresistă declarată care și-a făcut un scop din a promova politica multiculturalismului neomarxist. La așa opțiuni de vot, să te tot duci. Pe câmpii!