AcasăNewsCine se face vinovat de prăbușirea Cascadei Bigăr. Un activist de mediu...

Cine se face vinovat de prăbușirea Cascadei Bigăr. Un activist de mediu aruncă acuzații grave. Reacția Romsilva (VIDEO/FOTO)

cascada BigarCine se face vinovat de prăbușirea Cascadei Bigăr. Un activist de mediu aruncă acuzații grave. Reacția Romsilva (VIDEO/FOTO)

Cascada Bigăr, considerată una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume şi principal punct de atracţie din judeţul Caraş-Severin, s-a prăbuşit luni după-amiază, în jurul orei 18.00.

În timp ce unii spun că aceasta s-a prăbușit din cauze naturale, există voci care susțin că motivul distrugerii celei mai spectaculoase cascade din Europa de Est este de fapt altul.

Mircea Jumanca, ghid turistic şi activist de mediu, susţine că o cauză a prăbuşirii cascadei ar putea fi intervenţia omului. „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a declarat Jumanca pentru Deustche Welle. Jumanca a mai spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Romsilva: Cascada Bigăr s-a prăbușit sub propria greutate

Este vorba despre Păstrăvăria Valea Miniş, construită în perioada 1986-1988, când s-a realizat și o lucrare de captare pe izvorul Bigăr. Romsilva dezminte aceste afirmații, susținând că nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară. Autoritățile au precizat că locul s-a prăbuşit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului şi a muşchiului.

Romsilva a publicat pe pagina de Facebook a instituţiei o înregistrare video a momentului în care Cascada Bigăr din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa se prăbuşeşte, alături de un mesaj prin care dezminte formaţiile apărute în spaţiul public conform cărora cauza prăbuşirii ar fi intervenţia omului în circuitul apei.

Vezi VIDEO AICI

Devierea cursului de apă poate avea legătură cu prăbușirea Cascadei Bigăr

Şeful Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Remus Blujdea, a declarat că o echipă de comisari s-a deplasat la faţa locului, dar varianta prăbuşirii cascadei din cauza devierii cursului de apă spre Păstrăvăria Miniş, care aparţine Romsilva, este puţin probabilă, cursul fiind deviat astfel de zeci de ani.

„Acolo e o păstrăvărie la câţiva km mai jos, care e de pe vremea lui Ceauşescu, nu e de acum. Eu mă îndoiesc că acea păstrăvărie e cauza prăbuşirii pentru că acum câţiva ani a mai picat un perete de partea cealaltă a cascadei. Acum, pe Facebook mulţi îşi dau cu părerea, dar din ce am discutat cu oamenii din zonă cauzele sunt naturale”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Caraş-Severin, într-un prim punct de vedere după prăbuşirea cascadei.

Cascada Bigăr din Valea Minişului, Caraş-Severin, a ajuns de câţiva ani unul dintre locurile cele mai vizitate de turiştii români şi de cei veniţi din alte ţări. Cascada a ajuns cunoscută după ce a fost introdusă în mai multe topuri a celor mai spectaculoase cascade din lume. Conform unor date din 2018, cascada este vizitată de peste 100.000 de turişti pe an.

Iată cum arăta Casca Bigăr înainte de prăbușire!

foto: adevarul.ro

author avatar
Andreea Vlad
460 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger