AcasăNewsCine se ASEAMĂNĂ, se ADUNĂ: Trump sare să-l felicite primul pe Boris...

Cine se ASEAMĂNĂ, se ADUNĂ: Trump sare să-l felicite primul pe Boris Johnson, laburiștii înjură

Președintele american, Donald Trump, l-a felicitat pe Boris Johnson pentru victoria din alegerile din cadrul Partidului Conservator din Marea Britanie, care de miercuri va deveni succesorul Theresei May în fruntea Guvernului de la Londra.

„Felicitări lui Boris Johnson pentru că a devenit noul prim-minstru al Marii Britanii. El va fi minunat!”, a transmis Trump pe rețeaua de socializare Twitter. Boris Johnson își va începe oficial mandatul de prim-ministru miercuri, după demisia Theresei May în contextul crizei Brexit.

Pe de altă parte, Liderul Partidului Laburist, care constituie Opoziția în sistemul politic bipartid britanic, Jeremy Corbyn, l-a atacat dur, tot pe Twitter și în aceeași zi, pe noul lider al Partidului Conservator, Boris Johnson, imediat după anunţarea victoriei acestuia într-un scrutin conservator, subliniind că noul premier britanic nu a fost ales de către ţară.

Johnson „a obţinut susţinerea a mai puţin de 100 000 de membri nereprezentativi ai Partidului Conservator promiţând tăieri de impozite celor mai bogaţi, prezentându-se ca prietenul bancherilor şi îndemnând la un Brexit fără acord dăunător”, denunţă Corbyn. Însă Johnson „nu a obţinut susţinerea ţării noastre”, subliniază liderul opoziţiei. Corbyn avertizează că „Brexitul fără acord al lui Johnson va însemna desfiinţarea unor locuri de muncă, scumpiri în magazine şi riscul ca (Sistemul Naţional britanic de Sănătate) NHS să fie vândut unor corporaţii americane într-un contract privilegiat cu Donald Trump”. „Poporul ţării noastre ar trebui să decidă cine devine premier, în alegeri generale”, denunţă Corbyn.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc