AcasăNewsCine scapă în cazul unui cutremur major în România

Cine scapă în cazul unui cutremur major în România

INFP a emis în ultimii ani peste 70 de alerte de cutremur de peste 4 grade

Sistemul Rapid de Alertare Seismică, o invenție a cercetătorilor români care anunță producerea unui cutremur major cu 30 de secunde înainte, nu este accesibilă oamenilor de rând. Considerată periculoasă prin provocarea panicii, aceasta a fost interzisă populației, singurii beneficiari fiind președintele și Guvernul.

INFP a emis în ultimii ani peste 70 de alerte de cutremur de peste 4 grade

Brevetată în 2013, invenția extraordinară a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), care anunță cu 30 de secunde înainte producerea unui cutremur major, a rămas aproape nefolosită. Spunem aproape, pentru că singurele instituții care beneficiază de avertizare sunt Președinția și Guvernul, urmate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, două baraje, reactorul de cercetare nucleară de la Pitești și Institutul de la Măgurele. Mai mult, sistemul de alertă oprește automat toate instalațiile potențial periculoase înainte de producerea cutremurului, evitând, astfel, provocarea unor catastrofe. ”Sistemul este operațional, dar nu este cerut de nimeni. Instituțiile nu sunt interesate să-l utilizeze, să-și protejeze instalațiile. Centrala de la Cenavodă are un sistem de monitorizare care reacționează atunci când ajunge unda de șoc la ei, nu cu 30 de secunde înainte. Bulgarii au sistemul nostru de alertă pentru centrala de la Kozlodui. În momentul când detectează un cutremur cu o magnitudine peste o anumită valoare, care poate fi setată, sistemul trimite alerta și întrerupe instalația periculoasă. Avantajul nostru, față de alte țări, este că noi știm de unde vine cutremurul și atunci avem cele 30 de secunde înainte de declanșare. Din punct de vedere legal avem o opreliște în a permite populației să utilizeze alerta seismică, pentru că singura instituție care poate alerta populația este ISU”, ne-a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP.

Sistemul poate opri și devia metrourile

Sistemul Rapid de Alertare Seismică (REWS) al INFP are capacitatea de a primi în timp real alerte cu privire la producerea unui cutremur ≥ 4,5 ML (magnitudine pe scara Richter) în Zona Vrancea, la câteva secunde după ce undele primare ale acestuia ajung la suprafață. Reprezentanții INFP susțin că REWS a avut până acum o rată de succes de 100% în identificarea cutremurelor monitorizate, având avantajul validării pe baza unui număr mare de senzori și mai multor metodologii, comparativ cu alte tehnologii „on location”, REWS fiind nominalizat în 2006 la European IST Grand Prize. Sistemul de alertare poate fi utilizat în clădiri comerciale, rezidenţiale,instalaţii industriale, baraje, şcoli, spitale, centre cu rol în situații de urgenţă, acesta permițând conectarea la alarme externe tip sirenă. Sistemul poate fi folosit în transporturi, prin încetinirea, oprirea sau devierea trenurilor, metrourilor, mașinilor sau avioanelor. În spitale, acesta poate anunța producerea unui cutremur major în cazul operațiilor chirurgicale cu expunere mare, poate controla ușile de evacuare și poate porni generatorele.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
449 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger