AcasăNewsCine sabotează sistemul energetic național

Cine sabotează sistemul energetic național

ONG-urile finanțate din afară închid producătorii de energie din România

Ministrul Mediului din Germania finanțează ONG-uri din România care ne închid, rând, pe rând, termocentralele și hidrocentralele, sabotând astfel sistemul energetic național. Şi asta în timp ce nemții își deschid, în continuare, termocentrale care funcționează pe cărbune.

ONG urile finanțate din afară închid producătorii de energie din România

Un clip video cu intervenția liderului Alternativa pentru Demnitatea Națională Gorj la un eveniment organizat de Asociația Bankwach România a devenit viral pe rețelele de socializare. Acesta i-a făcut să recunoască pe cei de la Asociația Bankwach România că sunt finanțați de Ministerul Mediului din Germania, acuzându-i că vor să ne închidă sistemul energetic. ”Ați zis că sunteți înființați în 2012, la București. Sunteți o structură sau o anexă, ca să zic așa, a Bankwatch la nivel european. Finanțați de Ministerul Mediului din Germania. Germania este o țară care în acest moment își prelungește până în 2038 acordul de exploatare a cărbunelui. La noi, la români, fiind mai ghiocei, veniți și ne închideți hidrocentralele pe Jiu, o dată, sub pretextul că o să moară vipera de sete, că pe acolo e drumul viperei, așa am înțeles, după ce am investit 170 de milioane de euro. Adică nu mai putem să dăm 20.000, să-i facem adăpătoare, din cupru, din alamă, cred că le putem pune și din platină, dacă ne chinuim puțin. Eu nu am nimic împotrivă în a ne spune despre poluare și așa mai departe. Însă a vinde prostie nu este OK. Este o faptă gravă, în opinia mea. Urmăriți că v-a judecat, la vremea aceea, același complet de judecată care după patru ani a închis Cariera Roșia, tot în urma unei acțiuni Bankwatch. A retras autorizația de mediu. De ce? Poluează și asta! Ce să mai înțeleg eu atunci, dacă tu, Germania, mai deschizi o centrală, și știm foarte bine, aceasta funcționează între 35 și 45 de ani? În schimb, îți trimit ție, România, ONG-uri finanțate de mine. Veniți și promovați aceste lucruri, le puneți exact cu susul în jos. Nu este normal ce se întâmplă”, a afirmat Nicolae Ivăniși, liderul Alternativei pentru Demnitatea Națională Gorj, la întâlnirea ONG-urilor cu Bankwach.

Închideți voi, că deschidem noi

Anul trecut, Germania a demarat o investiție de 1,5 miliarde de euro pentru noua sa centrală electrică pe bază de cărbune Datteln 4. Cu o capacitate de 1.100 megavați (MW), uzina Datteln 4 este cea mai mare unitate pe huilă din Germania și este programată să fie operațională până la jumătatea anului 2020. Și asta în condițiile în care Germania s-a angajat să elimine treptat centralele electrice pe cărbune cel târziu până în 2038. ”Hidrocentrala de pe Defileul Jiului a fost finalizată în proporție de 92% și, acum trei ani, au apărut cei de la Bankwatch și au dat în judecată autoritățile să stopeze lucrările pe motiv că moare de sete vipera. Investiția de 170 milioane de euro a fost finanțată integral de statul român, bani la care trebuie adăugate alte câteva milioane de euro cheltuite până acum pentru conservarea hidrocentralei. De când este în conservare, Hidrocentrala a fost devalizată și au dispărut multe componente. În 2019 a fost pentru prima oară când am importat foarte multă energie din Ungaria, așa am ajuns. Anul trecut, același ONG Bankwach a dat în judecată pentru ridicarea avizului de mediu a celei mai mari cariere de cărbune din Gorj, Cariera Roșia”, ne-a declarat Nicolae Ivăniși, liderul Alternativei pentru Demnitatea Națională Gorj. Închiderea Carierei Roșia va avea drept consecință reducerea la jumătate a activității Termocentralei Rovinari. Și soarta Complexului Energetic Oltenia pare pecetluită, un complex care s-a aflat anul trecut pe locul doi în topul producătorilor de energie din România. Primul pas în acest sens a fost amenințarea ministrului de Finanțe că va închide complexul. ”Politicienii români s-au dus la Comunitatea Europeană și și-au asumat închiderea Complexului Energetic Oltenia”, declara senatorul PSD Scarlat Iriza.

Vezi intervenția lui Nicolae Ivăniși:
[youtube]VLKy0oyhzbc[/youtube]

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.132 afisari

13 COMENTARII

  1. Asa ai inteles, tovarasul Ivanisi, ca pentru vipere a fost stopat proiectul criminal din Defileul Jiului. Cum ai putut sa intelegi asa ceva, cand nimeni nu a afirmat ceva asemanator? Esti analfabet sau ai halucinatii? Sau faci pe mai prostul decat esti? Pe tine cine te plateste ca sa militezi pentru distrugerea naturii, pentru uratirea si saracirea Romaniei?

    • Pot să mă prezint „zânul idioților ca tine”? Băi trădători de neam și țară, când puneți capul pe perna seara, vă ia mă somnul? Pai sa producem pe hidro, nu, pe cărbune, nu,… și dacă descoperim producție pe polen vb băiatului, tot nu este bine! Sa va fie rușine. Felicitări celui ce a spus lucrurile pe nume. Nu fac politica, nu știam de Alternativa că există ca partid, dar când am văzut clipul am simțit că îmi urca sângele în Cap. Pe inima mea a vorbit și realitatea este tristă. Felicitări din nou.

      • Cica ai vazut nu stiu ce clip de care nu a auzit nimeni si ai incurcat borcanele. Dar cand ai vazut episodul din ”Romania te iubesc” despre Defileu (ROMÂNIA, TE IUBESC! – REZERVAȚIA CONDUCTELOR „JALEA VIULUI”) nu ti s-a urcat sangele in cutia craniana goala?

    • Doamne ferește! Mai sunteti multi, asa bătuți în cap.E ok cand vine factura de sute de lei pe energia electrica din import?

      • @ Galsul prostiei: Energia din productie interna este mai scumpa, pentru ca platim certificate verzi mafiotilor care ne seaca raurile.

    • Ba ma-ta si tactu se rasucesc in morminte sau noaptea in somn ca nu te au avortat. Citește contextul, rasa de trădător de țara. Sau faci parte din același Ong, pentru câțiva euro, rupeți țara in doua? Mai avorton spurcat, spune foarte clar tipul din videoclip. In Germania se pot folosi aceste centrale pe cărbune pana in 2040, la noi poluează, ma târâtoare fara coloana vertebrală, te auzi?

  2. Inca un mnotiv pentru care ciuma bubonica galbena trebuia sa ajunga la butoane. Demolarea Romaniei poarta un nume: ciuma galbena.

  3. Investitia de pe Jiu este negandita si in fapt o porcarie.Nu este o acumulare de milioane de litri de apa este un baraj care dirijeaza in totalitate apele raului Jiu int-un tunel.Im munte au fost instalate trei turbine si cale de aproape 30 de Km apele Jiului dispar pana la localitatea Bumbesti-Jiu.Si studii facute arata ca este pusa in pericol disparitia vidrei. Defileul Jiului este declarat Parc Natioanal.Liderul acelei aliante din Gorj ar fi putut sa ia atitudine fata de lipsa de interes a Hidroelectrica fata de Barajul de la Bumbest-Jiu inceput inca din anii ’80 dar care se afla in conservare de 30 de ani.Si sigur se distruge incet si sigur.Asa ca liderul Alternativa pentru Demnitate Nationala manipuleaza in mod ordinar.Si in sedinta de judecata cand a fost suspendata lucrarea la barajul cu pricina Hidroelectrica a declarat ca a investit in lucrare 80 mil euro nu 150-170 cum este vehiculat in presa.Pentru ce inseamna abandonarea albiei naturale a Jiului ii invit sa viziteze Raul Mare din Retezat din localitatea Rau de mori in aval.Sa vada ce inseamna o albie abandoanta.Asa ca revin.Marele lider sa se indrepte impotriva HIDROELECTRICA pentru terminarea lucrarilor la barajul din judetul lui de la Bumbesti Jiu.Concluzia ?Documentati-va dragi jurnalisti nu plecati urechea la manipulari.

    • Intr-adevar, toti indivizii, platiti sau fara creier, care sustin proiectul de secare a Jiului in parcul national, ar trebui sa mearga sa vada o astfel de tragedie unde ea a avut deja loc, pe Raul Mare, pe Dambovita, pe Bistrita Ardeleana, pe Jiet, pe Mara, pe Bistricioara din Gorj etc. Apoi sa vorbeasca.

    • din moment ce carnatii aia sunt platiti de nemti, totul pute si imi vine sa vars; e o actiune antiromaneasca si PUNCT. in Germania decid nemtii, in Franta decid francezii etc. doar la noi decide oricine numai romanii nu. asa ca SICTIR cu vrajeala ieftina ION MINERU si celialti ca tine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger