AcasăNewsCine risca falimentul in 2013! Firmele de insolventa fac estimari

Cine risca falimentul in 2013! Firmele de insolventa fac estimari

Efect. Producatorii legali de paine pot intra in incapacitate de plata din cauza brutarilor evazionisti

Firmele de insolventa estimeaza ca fabricile de paine, clinicile private si magazinele de bricolaj vor avea mari probleme financiare in acest an si pot intra in faliment.

Efect. Producatorii legali de paine pot intra in incapacitate de plata din cauza brutarilor evazionisti

Conform Casei de Insolventa Transilvania, in ultimii ani s-au deschis 100 de clinici private, cu o contributie proprie de 10-15%, restul fiind credite bancare sau alte finantari pe datorie. Investitorii se asteptau la un aflux de pacienti dinspre stat spre privat, mai ales ca medicii din spitalele paublice erau angajati part-time la aceste clinici, tocmai pentru a atrage clienti. Nu s-a intamplat asa, dimpotriva, pacientii au „migrat” la stat (spagile date acolo sunt, totusi, mai mici ca unele tarife ale medicilor privati), iar clinicile risca sa fie scoase la vanzare de creditori.

Evaziunea ingroapa brutariile legale

Producatorii de paine cu acte in regula atrag atentia ca peste 70% din productia de paine din Romania, adica 2,2 milioane de tone/an, este produsa „la negru”. Firmele care functioneaza legal au accesat si obtinut fonduri europene pentru modernizarea/extinderea capacitatilor, banii acoperind 50-70% din necesar, restul fiind completat de credite bancare. Conform producatorilor legali, micile ateliere de panificatie, foarte numeroase, fac evaziune, vanzand produse la preturi mai mici, tocmai pentru ca platesc taxe la stat si ingroapa fabricile de paine. Acestea sunt obligate sa respecte legea, dar nu-si mai pot plati creditele din cauza pretului de dumping al evazionistilor si dau faliment. In alta ordine de idei, multe magazine de bricolaj s-ar putea inchide in acest an, deoarece tot mai putini romani mai construiesc ceva si cumpara doar strictul necesar pentru mici renovari.

author avatar
Arpad Dobre
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger