Cauta

Cum te lași de fumat în 2021. Se va întâmpla de la 1 ianuarie. Decizie bombă luată la Palatul Victoria!

tigaretele

Cine nu se lasă de fumat din motive de sănătate ar putea fi convins de noua decizie-BOMBĂ: sar preţurile!

Fumătorii se numără printre principalii susţinători ai bugetului de stat. Iar din 2021 vor contribui şi cu mai mulţi bani la fondul public.

De la anul, nivelul accizei crește cu 5,6%, în două etape, până la 1 aprilie. Astfel, de la 533.97/1.000 de țigarete, care era nivelul actualizat aplicabil pentru anul 2021 anunțat de Ministerul Finanțelor, aceasta va crește la 546,21/1.000 din 1 ianuarie.

Cu cât va încasa statul în plus?

Statul va încasa cu un leu și 20 de bani în plus pentru fiecare pachet de țigări. În schimb, produsele noi cu tutun, vaporizator sau țigări electronice scapă de taxarea suplimentară.

Pentru cei 4 milioane de fumători din România, statul va lua 1 leu și 20 de bani pentru fiecare pachet de țigări. Raportat la puterea de cumpărare, românii fumează cele mai scumpe țigări din Uniunea Europeană. De 3 ori mai mult decât un francez și de 5 ori mai mult decât un german.

Motivația majorărilor este îndeplinirea unei prevederi a unei directive europene privind procentul minim de 60% pe care trebuie să-l aibă accizele în prețul mediu de vânzare cu amănuntul.

Preţul ţigărilor îl stabileşte producătorul

Prețul ţigaretelor este stabilit de producători în funcție de mai mulți factori, nu doar în funcție de acciză. TVA-ul, alte taxe plus acciza constituie 80% din preț, restul reprezintă costuri cu materiile prime, forța de muncă, distribuția, transportul, implementarea diverselor reglementări.

În acest am avut costuri suplimentare cu implementarea sistemului de trasabilitate a pachetelor, anul viitor vom avea directiva plasticelor și tot așa. Ponderea taxelor este covârșitoare, dar fiecare companie își stabilește propria strategie de prețuri în funcție de diverse elemente specifice”, a spus Gilda Lazăr de la JTI.

Din prețul mediu al unui pachet de țigări, statul primește 15 lei de la companiile de tutun. Și restul de 5 lei se duc la producătorii și distribuitorii de tutun

Având în vedere că, începând cu 1 aprilie, acciza la țigarete se situează sub pragul minim impus de legislația UE, Parlamentul a adoptat recent un amendament la Codul Fiscal pentru corectarea situației și evitarea sancțiunilor din partea Comisiei Europene.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version