AcasăNewsCine minte, România sau Ucraina? Ministrul Florin Barbu spune tot: Asta am...

Cine minte, România sau Ucraina? Ministrul Florin Barbu spune tot: Asta am făcut!

sursa foto: Facebook/Florin Barbu

Ministrul Agriculturii a făcut o serie de precizări de interes pentru români. E vorba despre explicații pe tema cerealelor din Ucraina.

România nu a importat grâu din Ucraina – a afirmat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Oficialul aflat în fruntea Ministerului Agriculturii în Guvernul Ciolacu a precizat, totodată, că la minister au fost depuse şapte cereri de import de cereale din Ucraina, însă niciuna nu a fost aprobată în momentul de faţă.

Ce spune ministrul Agriculturii: România nu a importat grâu din Ucraina

Ministrul Agriculturii a fost întrebat duminică, 4 februarie, la Antena 3, cât grâu a importat România din Ucraina. „În momentul de faţă, România nu a importat grâu din Ucraina”, a declarat Florin Barbu, citat de news.ro.

Șeful de la Ministerul Agriculturii a mai fost întrebat ce părere are despre afirmaţia adjunctului directorului Institutului Naţional de Economie Agrară din Ucraina care a anunţat că România a ocupat primul loc în clasamentul importatorilor de produse agricole din Ucraina.

Citiți și: România mănâncă din Ucraina! Am „reuşit” chiar să depăşim giganţii China şi Turcia

„Dacă vorbim de produse agroalimentare, putem vorbi de zahăr, unde România produce doar 23% din consum..La produse agricole intră inclusiv şi zahăr. (…) Este vorba de produse agroalimentare. Aşa cum spuneam, da, România a importat zahăr din Ucraina pentru că noi producem doar 23% din consum, undeva la 100.000 de tone şi consumul în România este de 400.000 de tone.

Privind importul de cereale, România nu a importat cereale pentru că importurile au fost interzise prin decizia Uniunii Europene. Ulterior, statul român cu statul ucraiean am decis un act normativ prin care licenţiem doar fermierii şi procesatorii care vor să importe produse agricole, vorbim aici de grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui.

La Ministerul Agriculturii s-au depus şapte cereri – dar nicio cerere nu este aprobată – de import de cereale din Ucraina în momentul de faţă”, a explicat ministrul Agriculturii.

Barbu: „Singurii care pot importa cereale din Ucraina sunt fermierii şi procesatorii români”

Oficialul guvernamental a completat spunând că, după începerea războiului din Ucraina, Comisia Europeană a interzis importul de cereale.

De când a început războiul, au fost interzise de către Comisia Europeană. Ulterior am creat un mecanism de licenţiere între statul ucrainean şi statul român. S-au depus acele cereri, dar în momentul de faţă Ministerul Agriculturii nu a aprobat nicio cerere privind importul de cereale.

Mai mult, spuneam mai devreme, că singurii care pot importa cereale din Ucraina sunt fermierii şi procesatorii români, nu intermediari sau alţi traderi care se ocupă cu cerealele”, a mai declarat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii: „Am solicitat control de la Antifraudă”

Ministrul a mai afirmat că a făcut verificări atunci când fermierii l-au anunţat că ar intra cantităţi de cereale din Ucraina. Mai exact, a anunțat că a cerut control de la Antifraudă. Și a adăugat spunând că face apel public la instituțiile statului să facă verificări.

Când fermierii mi-au adus la cunoştinţă că anumite cantităţi de cereale ar intra în România, am solicitat control de la Antifraudă, bineînţeles, au fost constatate că erau produse de natura grâului şi porumbului, dar erau seminţe pentru a fi cultivate de către fermierii români.

Erau acele şroturi de floarea soarelui care sunt utilizate în agricultură, dar nu s-a pus vorba niciodată de cereale pe teritoriul României. Şi eu fac un apel public să verifice instituţiile statului acest lucru”, a declarat ministrul Agriculturii.

Citiți și:

România, SLUGA Ucrainei?! Zelenski ne-a luat banii, Portul Constanța, iar acum și curentul electric!

Ucraina, banii la control! Unde sunt miliardele trimise la Kiev?

Evaziune fiscală cu mii de tone de cereale din Ucraina. Autoritatea Vamală se autoincriminează

author avatar
Andrei Coman
782 afisari

4 COMENTARII

  1. Hai sa te credem cu „În momentul de faţă, România nu a importat grâu din Ucraina”. Dar pana in momentul de fata, ce cantitate de cereale ucrainiene s-a pierdut prin Romania?

  2. Jegosu’ asta de ministru minte asa cum respira! Mergeti in orice magazin si uitati-va pe pachetele de faina sau pe sticlele de ulei… ar trebui sa le luam de pe rafturi si sa i le turnam in cap, jegosului…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger