AcasăNewsCine îl judecă pe Iohannis?

Cine îl judecă pe Iohannis?

Președintele a luat măsuri serioase: „Spălați-vă pe mâini!”

Frumoasa stațiune Ischgl este considerată de tot mai mulți ca fiind mica Lombardie a Austriei. Lumea a început să arate cu degetul spre cancelarul Stefan Kurz, pe care îl consideră vinovat că nu a intervenit la timp pentru a opri răspândirea epidemiei de coronavirus. Zeci de turiști care și-au petrecut aici vacanțele la schi au fost depistați pozitiv abia în țările în care s-au întors. Kurz avusese inițial o reacție fermă, cu măsuri dure de prevenție, dar apoi a cedat în fața unei politici greu de acceptat. Nu au contat avertismentele venite din alte țări. Pentru el au contat numai banii care se vărsau în economia locală de la turiștii veniți din toate colțurile Europei. Se va alege cu un proces?

Președintele a luat măsuri serioase: „Spălați-vă pe mâini!”

În Italia, lucrurile sunt ceva mai limpezi. Doi avocați cu greutate au depus deja o plângere la Parchet, acuzându-l pe premierul Giuseppe Conte că a abordat răspândirea virusului cu mare ușurință, minimalizându-i răspândirea și efectele, fapt ce a dus la numărul impresionant de bolnavi și de decedați. Conte, susține presa italiană, a ezitat nepermis la închiderea regiunilor din nord, ignorând complet măsurile luate de China încă din luna ianuarie. Atitudinea lui Conte seamănă destul de mult cu cea a președintelui român.

Nimeni nu știe nimic?

De când știa Klaus Iohannis de coronavirus? Chiar din momentul în care a fost sesizat de serviciile de informații. Să nu zică nimeni că nu au făcut-o. Acum, în mod surprinzător, nimeni nu-și aduce aminte că în Parlament există o comisie care controlează activitatea acestora și că se poate verifica dacă l-au informat sau nu pe președinte. Cu, evident, consecințele de rigoare. Chiar dacă nu l-au pus în temă pe Iohannis cu epidemia, era de ajuns ca acesta să deschidă televizorul și, imediat, să le ceară el informații. Apoi, mai era și acel raport al Ministerului Sănătății, adresat premierului, în care erau specificate de către Organizația Mondială a Sănătății măsurile pe care România trebuie să le ia pentru a preveni răspândirea epidemiei. Nici Orban nu i-a spus nimic? Teoretic, Klaus Iohannis ar fi trebuit să știe aproape totul încă din ianuarie, când China trecea la măsuri dure.

Fumigene prezidențiale

Ce a făcut președintele până la apariția primului caz în România, în a doua decadă a lunii februarie? Continui să cred că nimic. Dacă ar fi întreprins ceva, ar fi făcut public acest lucru și ar fi anunțat că, împreună cu guvernul, a declanșat atacul împotriva flagelului. Dar, din moment ce abia la sfârșitul lui februarie ne liniștea că virusul e ca o răceală, este clar pentru toată lumea că subiectul nu pare să-l fi pasionat foarte tare. Ce a făcut după declarația asta de Gâgă? Cred că tot cam același nimic, pentru că mult mai târziu ne-a spus că treaba e serioasă. A fost interesat mai mult de alegerile anticipate, unde a luat plasă cu planurile lui, mai mult de mascarada cu ungerea ca premier a lui Cîțu și de forțarea notei politice pentru instalarea lui Orban. Faptul că apărea ciclic, precum cucul lui Băsescu, ca să ne spună să ne spălăm pe mâini și să ducem mâna la gură când strănutăm, nu mi se par măsuri serioase luate împotriva epidemiei, la nivel de președinte. Că a vizitat un spital gol, pozându-se printre paturi este, iarăși, o altă cacealma. Toate sunt menite a acoperi, de fapt, lipsa de pricepere și de acțiune.

Opoziția doarme în cizme

Dacă ar fi să ne ghidăm după modelul italian, teoretic cel puțin, Klaus Iohannis ar trebui să fie cercetat și judecat pentru pasivitatea cu care, până la un punct, a tratat epidemia din România. Rezultatele se văd acum, și e abia începutul. Cine să sesizeze autoritățile, pentru că instanțele, oricum, nu se vor autosesiza? Bătălia pentru „Justiția lui” capătă conotațiile pe care, cu ceva vreme în urmă, puțini le intuiau. Opoziția este, dacă nu fricoasă, cel puțin puturoasă și inconștientă, Ciolacu emite comunicate de vorbe, iar Klaus Iohannis își continuă marșul triumfalist peste o națiune pe care crede că o poate conduce cu gesturi de paradă. N-are decât, dar de răspuns când va răspunde pentru ce a făcut? Și pentru ce n-a făcut.

author avatar
Valentin Boeru
4.088 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger