AcasăNewsCine ii prosteste pe intelectualii Romaniei?

Cine ii prosteste pe intelectualii Romaniei?

Ne vindem noi pe noi, dar vindem si viitorul copiilor, si pe cel al nepotilor si-al urmasilor urmasilor nostri, vindem tot ca suntem neam de negustori verosi, de tradatori si lichele, trantori cocotati pe spinarea oportunismului si purtati de colo-colo pe cararile intortocheate ale istoriei. Romanismul nu mai trezeste niciun fel de emotie, dincolo de granite uitam brusc limba dacilor, ne e rusine sa vorbim in graiul stramosesc, nu care cumva sa ne auda vreo „ruda” proasta din tara. Da, proasta, ca peste tot pe unde mergem ne ferim de ceilalti romani, ii recunosti de la o posta – scuipa pe strada si arunca pe jos tigara, servetelul, batul de la inghetata, se scobesc in nas si isi inghit mucii, ragaie in muzeu ori injura ghidul care nu vorbeste romana si lor asta li se pare misto!

Mai nou, ne ferim si de romanii din tara, aceia care in Anul Centenarului au fost brusc loviti de ingrijorare fata de drepturile minoritatii maghiare din Ardeal. Cazul intelectualilor transilvaneni semnatari pentru un viitor proiect de tara al ungurilor (evident, pe aceste pamanturi, doar ce credeati?!) este graitor, el descrie perfect spiritul de Iuda ce in multe momente a schimbat soarta poporului roman. Avem adevarate repere ale societatii civile dedicate trup si suflet cauzei maghiare si nicidecum interesului comun al natiunii romane. 1 Decembrie bate la usa, iar pe Mircea Toma, Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Cristian Parvulescu sau Sabin Gherman ii preocupa viitorul secuilor, punandu-si iscalitura pe un document – „Declaratie romano-maghiara in anul Centenarului” – fara valoare, ce foarte usor poate fi catalogat ca antiromanesc si cu miros de tradare nationala.

Spicuim doar fragmente din aceasta declaratie. „Transilvania poate sa devina un model de pluralism cultural si religios. Conditiile securitatii ambelor comunitati nationale sunt frontierele stabile si respectarea drepturilor minoritatilor”. Pai, nu sunt frontierele de acum stabilie? V-a atacat cineva, dragilor? Si cum adica „respectarea drepturilor minoritatilor”? Daca nici ungurii nu au drepturi respectate, nicio alta minoritate din Europa nu mai are! Vreti ca in Catalunia, cu pulane pe spinare si lideri politici arestati? UDMR in Parlament de la Revolutie incoace, asta nu-i drept acordat? A, si inca ceva: Transilvania nu poate sa devina, ea chiar este un model de pluralism cultural si religios, cum la fel de bine este si Dobrogea, poate leaganul european al multiculturalismului!

Auzi-o p-asta: „Nu exista niciun element care sa opuna, astazi, interesele romanilor si maghiarilor. Aspiratiile maghiarilor la autonomie culturala si teritoriala sunt dezideratele unei mai bune organizari si servesc, deci, tuturor. Maghiarii din aceasta tara sunt cetateni ai statului roman avand drepturi egale si inalienabile de a propune modelele de reconstructie a statului-patrie comun”. Trecutul convietuirii romani – maghiari in Transilvania, ca sa nu mai pomenim de episoadele Ip si Traznea, sunt elemente care se pot opune intereselor maghiarilor? Intreb pentru un prieten. Altfel, aveti dreptate, dragi semnatari ai declaratiei, aveti mare dreptate! Aveti dreptul sa propuneti orice fel de model de reconstructie a statului, iar noi avem dreptul sa va refuzam propunerile! C-asa-i in democratie, majoritatea decide.

Pana la finalul ei, mazgalitura girata de protipendada de frigider a societatii civile transilvanene mai vomita despre „ce a insemnat veacul care a trecut din perspectiva comunitatii maghiare”. „Vorbind in numele ei, liderii politici au semnalat repetat ceea ce cvasitotalitatea maghiarilor percep drept «100 de ani de neimpliniri»”. Oare cine ii prosteste pe astia de se dau destepti?

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.621 afisari

7 COMENTARII

  1. Singurul si cel mai pluzibil lucru ce determina prosteala,tradarea si lasitatea intelectualilor exemplificati mai sus este saculetul cu arginti,aruncati in scarba de stapanii coloniei,primit pentru a se manifesta ca atare.O alta cauza ar fi etnia din care fac parte,aici trebuie cautat mai intai si apoi felul in care se vand pe doi centi.

  2. 3 intelectali romani…da da da…sabin gherman e tzigoyna,Mircea toma e evreu,numa parvulescu e rumin ..

  3. In 2013 Neculai Cotlogut ma intreba despre Parvulescu, pentru ca el (sau altcineva) sa il reactiveze in SIE. Sabin Gherman e in SRI, Mircea Toma la DGIA. V-au pacalit iar, nu-i asa?

  4. Frati romani! In plin an centenar doresc sa spui cu voi si intelectualul roman urmatoarea ruga ca testament de neam.
    Rostiti dupa mine:
    Răsai asupra mea, lumină lină,
    Ca-n visul meu ceresc d-odinioară;
    O, maică sfântă, pururea fecioară,
    în noaptea gândurilor mele vină!

    Speranţa mea tu n-o lăsa să moară,
    Deşi al meu e un noian de vină;
    Privirea ta de milă caldă, plină,
    îndurătoare-asupra mea coboară.

    Străin de toţi, pierdut în suferinţa
    Adâncă a nimicniciei mele,
    Eu nu mai cred nimic şi n-am tărie,

    Dă-mi tinereţea mea, redă-mi credinţa
    Si reapari din cerul tău de stele
    Ca să te-ador de-acum pe veci, Marie!”

    Mihai Eminescu poet național

  5. Excelent, Vlad! Mulțumim! Tulburătoare și geniale versuri ale Poetului Național martir.

  6. Intai a fost maaaarele academician teodorescu razvan, care a zis sa terminam cu centenarul ca vin ungurii cu regatul de o mie de ani si vai de fundul nostru.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger