AcasăNewsCine i-a arestat pe printii sauditi

Cine i-a arestat pe printii sauditi

Fostul ofiter SEAL, Erik Price este si acum cel mai dorit consilier pentru mercenariat

Mohammed  bin Salman, printul mostenitor al Arabiei Saudite care este si ministrul Apararii, si-a creat propria organizatie militara privata pentru a lansa vasta operatiune anticoruptie din noiembrie 2017. Potrivit media saudite, in crearea acestei noi structuri din regat, bin Salman a beneficiat de sprijinul lui Erik Price, nimeni altul decat fondatorul celei mai temute si celebre firme militare private: Blackwater.

Fostul ofiter SEAL Erik Price este si acum cel mai dorit consilier pentru mercenariat

Autoritatile saudite au recurs la serviciile noii structuri in timpul evenimentelor din noiembrie 2017, cand 11 printi au fost arestati, alaturi de alte influente persoane, sub suspiciunea de coruptie. Firma creata de printul mostenitor se cheama Al-Saif Al-Ajrab, arata publicatia turca Yeni Safak, citand medii saudite. Aceasta unitate de lupta a fost plasata sub controlul direct al noului star al politicii din Orientul Mijlociu, printul Mohammed bin Salman.

Cei cu dare de mana pot rezerva camere in hotelul de cinci stele incepand cu 14 februarie

Ordinul de infiintare al Al-Saif Al-Ajrab a fost semnat de regele Salman al Arabiei Saudite. Noile forte includ un numar de 5000 de soldati care au fost instruiti in cadrul unor antrenamente de cel mai inalt nivel. Totusi, obiectivul oficial al acestei structuri de elita nu a fost inca anuntat.

Operatiuni delicate

Anton Mardassov, seful departamentului de studii a conflictelor in Orientul Mijlociu si expert in Consiliul rus pentru afaceri internationale, estimeaza ca aceasta veritabila armata va deveni o ”forta neutra” insarcinata cu ”operatiuni delicate” la care vor participa marcenari care, dupa ce au servit in Al-Saif Al-Ajrab, vor putea in egala masura sa ”activeze in cadrul altor structuri, inclusiv straine”. Faptul ca aceasta noua armata va fi alcatuita din mercenari de elita este confirmat si de infiintarea ei cu sprijinul direct al fostului ofiter SEAL, Erik Price, fondatorul societatii Blackwater, redenumita ulterior ”Academy”.

Precedentul exista

Anterior, Arabia Saudita a recurs deja la serviciile mercenarilor si a beneficiat de ajutorul lui Erik Price pentru a crea structuri similare. Cand Salman bin Abdelaziz al Saud s-a instalat pe tronul saudit, Riad a instaurat o cooperare stransa cu Emiratele Arabe Unite in materie. In cadrul acesteia si cu ajutorul lui Erik Price, a fost creata o forta speciala alcatuita din mercenari, care a jucat un rol activ in operatiunile saudite in Yemen. Emiratele Arabe Unite s-au implicat in arestarea printilor sauditi, ajutand Riadul sa aiba acces la conturile lor si a altor persoane care au fost arestate. ”Astazi, numeroase surse arabe si americane, din care si fosti colaboratori ai departamentul american de Stat, confirma existenta unei societati militare private pe baza careia sauditii s-au sprijnit pentru a desfasura operatiuni speciale, pentru a fi siguri de un rezultat favorabil”, a declarat Anton Mardassov. Originea finantarii structurii Al-Saif Al-Ajrab nu a fost precizata dar expertii nu exclud ca tocmai banii printilor arestati au fost folositi pentru dezvoltarea ei.

Hotelul Ritz-Carlton din Riad se va redeschide

Luxosul hotel din capitala Arabiei Saudite, transformat in puscarie de lux pentru printii sauditi acuzati de coruptie, isi va deschide usile pentru turisti incepand de luna viitoare. Inalti oficiali sauditi au declarat, sub protectia anonimatului, ca ”pregatiri sunt in curs pentru deschidere, in februarie”, fara a oferi alte detalii. Pe site-ul internet, Ritz-Carlton informeaza , de altfel, camerele disponibile incepand cu 14 februarie. Peste 200 de persoane influente din regat au fost plasate in detentie in special in acest hotel, in cadrul unei vaste operatiuni anticoruptie lansate in 4 noiembrie 2017, la ordinul printului mostenitor Mohammed bin Salan. Ritz-Carlton a ramas inchis publicului dupa acea data. Unii printi au fost eliberati dupa ce au negociat o serie de aranjamente financiare, supervizate de procurorul general al Arabiei Saudite. Altii inca negociaza, precum printul miliardar Al-Walid bin Talal care detine 95% din Kingdom Holding Co, societate care detine participatii la gigantii americani Citigroup si Apple. Autoritatile afirma ca cei 200 au pagubit regatul saudit cu 100 de miliarde de dolari.

author avatar
Tudor Borcea
1.169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger