AcasăNewsCine este si ce promite noul imparat al Japoniei

Cine este si ce promite noul imparat al Japoniei

Un suveran modern in fata conservatorismului tarii Soarelui Rasare

Naruhito, printul mostenitor in varsta de 59 de ani, a urcat pe Tronul Crizantemei, dupa abdicarea tatalui sau, Akihito, devenind oficial al 126-lea imparat al Japoniei, tara care a intrat in era Reiwa, care semnifica armonia, ordinea si  nu in ultimul rand speranta.

Un suveran modern in fata conservatorismului tarii Soarelui Rasare

„Jur ca voi actiona respectand Constitutia si ca imi voi indeplini toate responsabilitatile in calitate de simbol al statului si al unitatii poporului japonez. Gandurile mele se vor indrepta catre popor alaturi de care voi sta mereu. Ma rog sincer pentru fericirea poporului si pentru dezvoltarea natiunii, precum si pentru pacea in lume”, au fost primele cuvinte rostite de Naruhito intr-o ceremonie solemna care a avut loc la Palatul Imperial din Tokyo in prezenta a 266 de invitati si a imparatului emerit Akihito, care a abdicat marti, dupa mai bine de 30 de ani, din cauza varstei inaintate (85 de ani) si a problemelor de sanatate, o premiera in ultimimele doua secole in Japonia. Pentru a marca ascensiunea pe tron, Naruhito a primit Comorile Imperiale – o oglinda, o replica a legendarei sabii Kusanagi, o bijuterie din jad,  precum si sigiliile imperiale, obiecte care simbolizeaza puterea imparatului, un suveran care nu are puteri politice, dar este un simbol national.

O misiune dificila

Scoliti in Anglia, Naruhito si sotia lui, Masako, sunt un cuplu imperial de care se leaga sperantele japonezilor sa aduca un suflu proaspat unei monarhii de peste doua mii de ani vechime intr-o tara puternic afectata de imbatranirea populatiei. Una dintre provocarile carora trebuie sa le faca fata Naruhito ar tine de indepartarea de protocolul strict al Casei Imperiale si o apropiere de popor intr-un stil mai degraba occidental. Nascut la 23 februarie 1960, fiind primul fiu al printului Akihito, care avea sa devina imparat al Japoniei, si al imparatesei-consoarte Michiko, Naruhito a absolvit Departamentul de Istorie al Facultatii de Litere de la Gakushuin University. A urmat apoi cursurile Merton College din cadrul Universitatii Oxford din Marea Britanie, absolvite in 1985. Din 1992,printul mostenitor a devenit cercetator asociat la arhivele Gakushuin University si la Muzeul de Istorie al aceleiasi universitati. La implinirea varstei de 31 de ani, pe 23 februarie 1991, el a fost investit ca print mostenitor al Tronului Crizantemei. Doi ani mai tarziu, Naruhito s-a casatorit cu Masako Owada, o tanara care absolvise universitatea din Tokyo, apoi Oxford si Harvard. Cei doi au un copil, Alteta Sa Imperiala Aiko, Printesa Toshi, nascuta la 1 decembrie 2001. Aiko  nu poate urca pe tronul Japoniei deoarece sub actuala lege a Casei Imperiale succesiunea se face pe linie masculina. Presiunea aducerii pe lume a unui mostenitor masculin, dar si stresul adaptarii la protocolul imperial au  afectat viata printesei Masako, care a luptat cu depresia mai bine de un deceniu si a avut aparitii tot mai rare in public.

author avatar
Andrei Coman
356 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger