AcasăNewsCine este Marian Enache, noul președinte al CCR. A fost votat în...

Cine este Marian Enache, noul președinte al CCR. A fost votat în unanimitate

Chestiune sensibilă la CCR. Se cere anularea unui concurs! Un candidat s-a adresat instanței

Judecătorul CCR Marian Enache a fost votat în unanimitate noul președinte al Curții Constituționale a României, pentru o durată de trei ani, pe locul rămas vacant după ce lui Valer Dorneanu i-a expirat al doilea mandat.

Votul a fost secret şi a avut loc după ce noii judecători la CCR au depus jurământul în faţa preşedintelui României, informează un comunicat al instituţiei.

Mandatul preşedintelui CCR este de trei ani

Noii judecători al Curţii Constituţionale (CCR) – Mihaela Ciochină, Laura-Iuliana Scântei şi Bogdan Licu – au depus jurământul la Palatul Cotroceni, sâmbătă. Mandatul lor este de nouă ani.

„Vă doresc noilor judecători constituţionali mult succes. Vă felicit şi vă doresc să faceţi aşa cum aţi jurat. Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei oficiale.

Marian Enache a fost consilierul lui Ion Iliescu

Marian Enache, 68 de ani, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași în 1977 și înainte de Revoluție a fost avocat în Barourile Iași și Vaslui, în perioada 1977-1990.

În 1990, a devenit membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), organism provizoriu de conducere după căderea lui Nicolae Ceaușescu. Între 1990 și 1992 a fost deputat în Parlamentul României și, printre altele, vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante și membru al Comisiei de redactare a Constituției României din 1991. În 1993, a fost consilierul președintelui Ion Iliescu la Direcția juridică.

Apoi, timp de trei ani, a fost ambasador al României în Republica Moldova, iar între 1996 și 2000 a fost din nou deputat. Între 2011-2012 a fost secretar general adjunct al Camerei Deputaților și din nou deputat între 2012-2016. Enache este doctor în științe juridice, cu specializarea Drept constituțional, la Facultatea de drept a Universității București (1997).

author avatar
Andreea Vlad